Svjetski dan Roma

Danas se obilježava Svjetski dan Roma. Utemeljen je na Svjetskom kongresu Roma održanom 8. travnja 1971. godine u Londonu što je za romski narod jedan od najvažnijih događaja u njihovoj povijesti jer su tada usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

  Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih nacionalnih romskih udruga, ove godine organizira i koordinira Međunarodnu konferenciju povodom Svjetskog dana Roma 2022. koja će se održati od 10. do 12. travnja 2022. godine u Hotelu International Zagreb, Hrvatskom narodnom kazalištu i Romskom memorijalnom centru “Uštica”. Organizatori konferencije su Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” uz podršku Vlade Republike Hrvatske i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u suradnji sa Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar”.

Konferenciju podržava Vlada Republike Hrvatske sa akademskom zajednicom, s ciljem zbližavanja romske zajednice i Indije te promicanja dobrih praksi integracije Roma u Republici Hrvatskoj, a ista će okupiti sve eminentne romske aktiviste i predstavnike zajednice, čelnike međunarodnih romskih organizacija, političare i akademike diljem svijeta, kao i njihove prijatelje te političke predstavnike iz Republike Indije.