Promocija knjige „Black Book Croatia“

U Muzeju Moslavine u Kutini održana je promocija knjige Black Book Croatia. Urednički tim koji čime Matija Vnučec, Alen Miler i Krešimir Golubić uz predstavljanje knjige kutinskoj su publici predstavili i izložbu skica grafita koja prati knjigu i uživo dočarava što sve može ruka jednog grafitera.
  

Tim grafitera u kutinskoj Galeriji Muzeja Moslavine uvodno je predstavila ravnateljica muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, dok je moderatorica promocije bila kustosica Muzeja Moslavine pov.um. Jelena Batinić.
    

Knjiga predstavlja 192 umjetnika iz cijele države kojom su autori uspjeli predstaviti 192 skice sakupljene od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine. Na izložbi su se istovremeno mogla vidjeti 165 originalna rada hrvatskih crtača grafita.
 

Bilo je vrijeme za objedinjavanje grafiti scene i taj su trenutak prepoznali Alen Miler, Krešimir Golubić i Matija Vnučec i u konačnici izdali ovu knjigu u nakladi Digital Graffiti. Što je to blackbook i kako je nastala ova knjiga pobliže su pojasnili autori.
 

„Svatko od crtača ima svoju knjižicu, to su black bookovi u kojima se nalaze skice ne samo nas autora, nego i naših prijatelja. Tako je došlo do ideje da objedinimo radove s cjelokupne hrvatske grafiti scene u jedan blackbook. Ova knjiga je presjek svih aktivnijih crtača od 90-tih na ovamo“, rekao je Alen Miler koji je izrazio zadovoljstvo što se knjiga promovira upravo u Kutini.
  Glavno pitanje koje javnost postavlja je jesu li grafiti umjetnost. Iz današnje perspektive odgovor je zasigurno – JESU. Manje više svi crtači prošli su svoju adolescentsku fazu šaranja po zidovima, pisanja parola itd. međutim to nisu grafiti u kontekstu kojem ih ova knjiga predstavlja.
 

Grafiter ili writer u grafit mora uložiti puno truda, ali i sredstava da se njegov rad realizira. To je stilski i tehnički vrlo zahtjevan rad koji počinje razradom ideje. Šteta je što su grafiti porozni, izloženi su u javnom prostoru i oni nestaju. Upravo zbog toga ova knjiga ima još veće značenje – ističu autori.
 Mora se reći da grafiti u sebi sažimaju niz elemenata raznih vrsta umjetnosti kojima i grafiter mora biti „vičan“, stoga svi oni koji misle da je lako nacrtati grafit, nisu u pravu. Zato je dobro da se redovi grafitera Hrvatske na neki način „ojačaju“ i to je upravo učinila ova knjiga, a promocije koje autori održavaju i koje im tek slijede, ali i upoznavanje šire javnosti sa grafiterstvom korak je ka uklanjanju dvojbe oko toga jesu li grafiti umjetnost ili nisu.
 

Ugodan razgovor o počecima grafiterske scene u Hrvatskoj, međusobnoj suradnji autora, problematikom s kojom se grafiteri susreću vođen je u kutinskom Muzeju Moslavine, a Krešimir Golubić i Matija Vnučec uz Milera odgovarali su tom prilikom i na pitanja publike koja je ispunila Galeriju.
 

Oni koji nisu pogledali ovu zanimljivu izložbu mogu to učiniti do 29. travnja. Izložbu prati i katalog u kojem autor predgovora Goran Orešić zaključuje: „Ova knjiga je, mogli bismo reći, zbirka osobne poezije. I to jednako epske poezije, kao i kakvog haiku stiha.  

Zaključimo i to da promocija u Kutini za autore ima dodatno značenje jer dva autora dolaze iz Kutine, a i treći ima korijene u Moslavini, što je dobar vjetar u leđa mlađim anonimnim crtačima našeg kraja da ostvare svoje potencijale.

Izložbu je u ime Grada Kutine otvorenom proglasila pomoćnica pročelnika za dr. djelatnosti, Kornelija Marošević.

Matija Vnučec, rođen je 1983. godine u Kutini. Živi i radi u Garešnici. Na Učiteljskoj akademiji u Petrinji diplomirao je predškolski odgoj i radi u dječjem vrtiću. Za vrijeme srednje škole upoznao se kroz hip hop kulturu sa graffitima te od 2005. godine aktivno sudjeluje na hrvatskoj graffiti sceni.

Alen Miler, rođen je 1977. godine u Sisku. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odjel, u klasi E. Kokota i Lj. Stahova. Osim što je likovni pedagog s višegodišnjim stažom u osnovnoj školi, majstor je za tetoviranje te vlasnik tattoo salona. Dolaskom u Zagreb zbog školovanja, počinje pratiti graffiti umjetnost. Osim slikarstva i tetoviranja, od 1988. se bavi oslikavanjem zidova i graffiti umjetnošću. Radove je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen je u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-tih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Pravi početak bavljenja graffitima je 1991. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.). Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava dječje radionice i predavanja na temu „Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam“. Član HDLU od 2020. godine.