Uskoro kazališna predstava – “Što žena umije?”

Nova kazališna predstava bit će izvedena u nedjelju 27.03. u kutinskom Domu kulture. 
Predstavu izvodi Gradsko kazalište Sisak i Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, a riječ je o pučkoj igri s feminističkim temama.
 Komedija o muško-ženskim odnosima napisana je po motivima humoreske „Što žena umije” Marije Jurić-Zagorke. To je Zagorkin prvi dramski tekst, koji je potpisala s tri zvjezdice, a predstava je praizvedena 1901. god. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jer su čelnici HNK mislili da je tekst anonimno poslala ugledna osoba iz visokog zagrebačkog društva. Izvela su je tada vodeća imena hrvatskog glumišta, a kritika i publika su je oduševljeno prihvatili. Kada se saznalo da je tekst napisala Zagorka, predstava je ukinuta, uz ispriku publici što su gledali komad nedostojne autorice „koja je bila na paši, kad se komad davao”. Nakon toga, izašle su nove, ovaj put loše kritike, a Zagorkina djela trajno su dobila naziv „šund literatura za kravarice”. Bez obzira na javni linč, uz nju su stali đaci i studenti, tadašnje slobodoumne i progresivne snage, koji su u Zagorki prepoznali suborca za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, od Austro-Ugarske.
Dramatizaciju i tekst za predstavu napravila je Biljana Čakić, prema motivima navedene jednočinke Marije Jurić-Zagorke, uz prilagodbu današnjem vremenu. Ova se komedija bavi pitanjima feminizma i ženske emancipacije u današnjem društvu te krugu obitelji, s duhovitim replikama i finom satirom.
ULOGE:
Anka / Marija Jurić-Zagorka – Selena Andrić
Nera / Ruža – Matea Marušić
Siniša / Vicentije – Vladimir Andrić
Mirko / Damir – Vedran Dakić
A. G. Matoš – Zorko Bagić

Ulaznice po cijeni od 40 kuna moguće je kupiti u tajništvu POU Kutina svaki radni dan od 7 do 15 sati, na blagajni kina vikendom od 17