Ukrajinci iz Lipovljana na obilježavanju godišnjice smrti Tarasa Ševčenka u Zagrebu

Članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana, obilježili su, u četvrtak, 10. ožujka zajedno s drugim članovima ukrajinske manjine u Hrvatskoj, 208. obljetnicu rođenja i 161. godišnjicu smrti najvećeg sina ukrajinske umjetnosti, humaniste i vizionara, Tarasa Ševčenka. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika Tarasu Ševčenku u Lipovljanima, a glavno obilježavanje održano je u Novom Zagrebu, u naselju Travno, gdje je, također, podignut spomenik Tarasu Ševčenku.

Ovogodišnje obilježavanje sjećanja na Tarasa Ševčenka, proteklo je u specifičnim uvjetima, kad već dva tjedna traje ruska agresija na Ukrajinu, pa se sjećanje još jednom pretvorilo u prosvjed protiv rata i uništavanje Ukrajine i Ukrajinaca. Još jednom je, i ovog puta, iz Hrvatske pružena potpora obrani Ukrajine i odana počast njihovim hrabrim braniteljima protiv ruske agresije.

Članovi lipovljanskih ”Karpata”, ali i članovi ukrajinskih društva iz Vukovara i Slavonskog Broda, na putu prema Zagrebu, položili su vijenac u dvorištu župnog dvora grkokatoličke župe. Zatim su se svi zajedno zaputili u Zagreb.

Kod spomenka podignutom u Novom Zagrebu, svoje sunarodnjake čekali su Ukrajinci koji žive u Zagrebu, te predstavnici ukrajinskog veleposlanstva. Formiran je špalir s antiratnim transparentima, nakon čega se pristupilo polaganju vijenca i svijeća u čast Tarasu Ševčenku.

Sve prisutne pozdravio je, najprije, u ime organizatora, Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH, a nakon toga i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u RH.

– Bori se, pobijedit ćeš, jer Bog će ti pomoći! Ove riječi velikog Ukrajinca Tarasa Ševčenka i dalje su aktualne. Mi ne želimo biti dio Rusije, mi smo dio Europe. Mislim da bi statusa kandidata Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji bio važan odgovor na Putinovu, rusku agresiju – rekao je, među ostalim, Vasilj Kirilič, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj pred Ševčenkovim spomenikom, u četvrtak, 10. ožujka.

Još je nekoliko govornika tražilo mir za Ukrajinu, a na kraju je snažnu podršku poslao i Đuro Vidmarović, bivši veleposlanik Hrvatske u Ukrajini.

Na obilježavanju obljetnice u čast Tarasu Ševčenku u Zagrebu, bili su i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

S proturatnim porukama i himnama Ukrajine i Hrvatske, te pjesmom potpore herojima u obrani Ukrajine završilo je zagrebačko obilježavanje godišnjice Tarasa Ševčenka. Još jedno će se održati u Lipovljanima, u subotu, 19. ožujka. (Tekst i fotografije: Damir SMETKO)