“Što žena umije? – uvijek aktualno djelo Marije Jurić Zagorke

 U POU Kutina sinoć je izvedena kazališna predstava “Što žena umije?”. Riječ je o prvom dramskom tekstu Marije Jurić Zagorke koji su u kutinskom Domu kulture izveli glumci Gradskog kazališta Sisak i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca.


  Komedija o muško-ženskim odnosima napisana je po motivima humoreske Marije Jurić-Zagorke, a dramatizaciju i tekst za predstavu potpisuje Biljana Čakić.

 Ovaj Zagorkin prvi dramski tekst predan je anonimno te je praizveden 1901. god. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jer su tadašnji čelnici HNK mislili da je tekst anonimno poslala ugledna osoba iz visokog zagrebačkog društva. Izvela su je tada vodeća imena hrvatskog glumišta, a kritika i publika su je oduševljeno prihvatili. Kada se saznalo da je tekst napisala Zagorka, predstava je ukinuta, uz ispriku publici što su gledali komad nedostojne autorice „koja je bila na paši, kad se komad davao”. Nakon toga, izašle su nove, ovaj put loše kritike, a Zagorkina djela trajno su dobila naziv „šund literatura za kravarice”. Bez obzira na javni linč, uz nju su stali đaci i studenti, tadašnje slobodoumne i progresivne snage, koji su u Zagorki prepoznali suborca za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, od Austro-Ugarske.             
 Zagorka je, treba reći, u mnogo čemu bila uistinu velika žena i spisateljica te i kroz retke ove humoreske progovara borba žena za emancipaciju. Predstava je bila satirična i duhovita, a teme muško ženskih odnosa poznate, s detaljima prilagođenim današnjem vremenu.  Publika, koja je predstavu posjetila u velikom broju, uistinu je uživala u ovom zanimljivom, davno napisanom i uvijek aktualnom djelu Marije Jurić Zagorke.

ULOGE:
Anka / Marija Jurić-Zagorka – Selena Andrić
Nera / Ruža – Matea Marušić
Siniša / Vicentije – Vladimir Andrić
Mirko / Damir – Vedran Dakić
A. G. Matoš – Zorko Bagić