Seizmolog Kuk: „Sa serijom naknadnih potresa još ćemo neko vrijeme živjeti”

„Hrvatska je mala zemlja s velikim izazovima na području zaštite i spašavanja“, rečeno je to na radionici koju je u Sisku organizirala Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.

Radionicom se želi lakše i cjelovitije artikulirati probleme na pojedinom području, kako bi se Platforma lakše mogla obratiti institucijama koje mogu pomoći u rješavanju pojedinih problema; naglasio je predsjednik Platforme Marijan Vundać.

Seizmolog Krešimir Kuk je predstavio Sisačko-moslavačku županiju kao seizmički najaktivnije područje u Hrvatskoj.

“Seizmička aktivnost je i nadalje prisutna, potresi su svakodnevni i učestali, ali, nasreću, ne toliko svojim magnitudama i jačinom. Tlo je aktivno i s time ćemo još neko vrijeme morati živjeti”, rekao je Kuk.

O ulozi Državnog hrvatskog meteorološkog zavoda u sustavu upozoravanja govorila je Tanja Renko te podsjetila kako DHMZ upozorava na niz vremenskih pojava, kao što su poplave, jake kiše, olujni vjetar, niska i visoka temperatura, grmljavinsko nevrijeme i druge nepogode koje se mogu dogoditi na području Hrvatske.

Osim članova Platforme, na radionici su sudjelovali i predstavnici HDMZ-a, Sisačko-moslavačke županije, gradova Siska, Petrinje i Gline, te službi za zaštitu i spašavanje.