Prezentacija o natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Kutine

Od 10.veljače do 12.ožujka otvoren je Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Kutine. S ciljem bolje informiranosti poljoprivrednika, a posebice kako bi im se olakšala sama prijava, Grad Kutina u suradnji s tvrtkom AGRODET d.o.o. Zagreb 18.veljače organizirao je prigodnu prezentaciju.
Kako je istaknuo Hrvoje Krmelić, gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, u ovom trenutku Grad Kutina ima na raspolaganju cca. 800 ha državnog poljoprivrednog zemljišta koje je predviđeno na zakup na vrijeme od 25 godina. „Kriteriji su vrlo jasno i decidirano propisani te u ovom trenutku prednost imaju stočari koji nemaju dostatne površine po uvjetnom grlu. To je osnovni kriterij, a onda kasnije na red dolaze dosadašnji posjednici, mladi poljoprivrednici ispod 41 godinu i svi ostali.“ – rekao je pročelnik.


S tehničkim dijelovima natječaja i dokumentacijom koju je potrebno priložiti pri prijavi na spomenuti natječaj poljoprivrednike je upoznala konzultantica Blaženka Mičević: „Sama prijava na ovakav natječaj je dosta administrativan postupak i vrlo je važno da poljoprivrednici na vrijeme budu upoznati sa svom dokumentacijom koju trebaju priložiti. Dakle, tu su prijava, gospodarski program i određen dio dokumentacije koji se vadi iz institucija stoga je ova radionica jedan dobar put da se poljoprivrednike pravovremeno educira kako bi njihove ponude na natječaj bile pravovaljane. Naravno, dosta toga ovisi o institucijama, no, svi se prilozi mogu prikupiti, a samim time i prijava napraviti u roku od oko tjedan dana.“


Prezentaciji je nazočilo 30-ak poljoprivrednika, među kojima i mladi poljoprivrednik Dario Abramović, vlasnik OPG-a Abramović. On je rekao kako se planira javiti na spomenuti natječaj te se nada kako će prema broju krava koje posjeduje, a prema kojem ima pravo, ostvariti zakup količine zemljišta koja mu nedostaje.

Josip Kaucki iz Međurića naglasio je kako se također bavi te ima oko 50-ak grla krava i 40-ak konja te mu je potrebno poljoprivredno zemljište radi ishrane stoke. „Najviše bi mi pasalo državno zemljište koje se nalazi uz moje privatno zemljište kako bi okrupnio svoj posjed“, rekao je Kaucki.

Đina Crnjak, vlasnica OPG-a Crnjak također je u potrazi za zemljištem koja je u blizini njenog posjeda kojeg trenutno obrađuju. „Tražim zemlju koja nam je blizu. Trenutno imamo 9,8 ha zemlje, a imamo stoke preko 60 komada. Osuđeni smo na kupovinu hrane jer na toj površini ne možemo proizvesti hranu da bi prehranili svu stoku. Trebalo bi nam bar 35 ha, a zadovoljili bi se i s 25, samo da imamo nešto. Naša kćer završava Agronomski fakultet te bi se nastavila baviti našim OPG-om. Cijena sjenaže je visoka, uz to moramo i plaćati prijevoz pošto to ne možemo nabaviti u blizini, a kada je godina sušna to znači i veće cijene hrane za stoku i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta nam je prijeko potreban jer nam je voda došla do grla“, rekla je Crnjak.


Kako je istaknuo pročelnik Hrvoje Krmelić, ovim natječajem vjerojatno se neće zadovoljiti sve potrebe poljoprivrednika, ali on je tek prvi u nizu natječaja koji se odnose na poljoprivredna zemljišta.
„Sam program raspolaganja obuhvaća oko 1.700 ha poljoprivrednog zemljišta, no međutim u ovom trenutku je raspisan natječaj samo za onaj dio poljoprivrednog zemljišta na kojem su proizvodno-tehnološke cjeline i koje je bilo u privremenom zakupu. U daljnjem razdoblju nas očekuje još natječaja za slobodna poljoprivredna zemljišta i parcele, čak i onih koje su predviđene za prodaju te očekujemo veliki broj natječaja koji će biti raspisani od strane Grada Kutine.“


Na kraju napomenimo kako se prijave na natječaj prikupljaju do 12. ožujka, isključivo u pisanom obliku, poštom, preporučeno u zatvorenim omotnicama na adresu Grada Kutine. Više informacija svakodnevno se može dobiti u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.