OŠ Zorke Sever domaćin je državnog obilježavanja Dana ružičastih majica

Osnovna škola Zorke Sever Popovača ove je godine bila škola domaćin obilježavanja Dana ružičastih majica na državnoj razini. Prigodan program, održan je 16. veljače u organizaciji Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

„Velika je čast i zahvaljujem se na povjerenju, ali velika je i obaveza stoga moram izdvojiti našu vjeroučiteljicu Marinu Međimurec Čupić koja vodi naš volonterski klub i zahvaljujući kojoj smo dobili domaćinstvo ovog Dana ružičastih majica na nacionalnoj razini. OŠ Zorke Sever ima 496 učenika i uz pomoć djelatnika u obilježavanju ovoga dana sudjelovali su svi. Putem livestreama kojeg su realizirale naše učiteljice informatike u program i radionice koje su se održavale uključili smo i učenike naših područnih škola.“ – rekla je ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec.

U sklopu programa koji je izveden tom prilikom,  prikazan je i edukativan film  „Škola – mjesto sigurnosti učenika“ koji će trajno ukazivati na važnost obilježavanja ovog dana. Za njegovu je realizaciju zaslužna  Marina Međimurec Čupić, koordinatorica obilježavanja Dana ružičastih majica.

„Htjeli smo naglasiti da se svako dijete treba osjećati sigurno u školi i htjeli smo naglasiti da mi odrasli imamo zadatak da brinemo o njima i da im pružamo tu sigurnost. Video je nastao po scenariju koji sam ja osmislila, a zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Popovače realizirao ga je produkcijski tim Joker media. Video ima snažnu poruku koja glasi: Nasilje prestaje ovdje!“. – naglasila je Čupić Međimurec.

Za realizaciju ovog programa, kao što je naglašeno, zaslužan je i Grad Popovača. „Za djecu sve“ – rečenica je koju je posebno istaknuo gradonačelnik Josip Mišković.

„Važno je i bitno da ovdje, u školi, gdje djeca provode najveći dio svoga dana, spriječimo ono što se nažalost događa, a to je nasilje u svim oblicima. Djeca su u ovoj fazi najosjetljivija te stoga trebamo spriječiti nastajanje „rana“ koje će se urezati u njihov život, već trebamo pružiti sretno i sigurno okruženje nas odraslih kojim će se dokazati da negativno obilježavanje, omalovažavanje, izbacivanje iz zajednice  i ostali oblici psihičkog, ali i sve češćeg nasilja preko interneta te fizičkog nasilja, nisu dobri. Stoga Grad Popovača čini sve kako bi omogućio, prije svega, kvalitetan i dobar rad u osnovnoškolskom obrazovanju, kroz koji se nadamo da će se i nasilje svesti na minimum.“-rekao je gradonačelnik.

Iako je ovaj dan simbolično izabran kako bi se preventivno djelovalo na vršnjačko nasilje, Marina Bujas,  koordinatorica nacionalnog programa prevencije vršnjačkog nasilja, naglasila je kako je to zadaća koja se mora vršiti svakodnevno. „Kad mi govorimo iz pozicije odgojno-obrazovne ustanove onda je svakako važno da se na prevenciju vršnjačkog nasilja djeluje kontinuirano, strukturirano i sustavno te je to zapravo poanta cijele priče. Mi moramo mladog čovjeka koji je došao u osnovnu školu osposobiti kroz jednu kompetenciju, znači nenasilno rješavanje sukoba kako bi on shvatio da nasilje nikad nije rješenje.“

OŠ Zorke Sever s ponosom se može pohvaliti kako je mjesto sigurnosti učenika. Više od 80% učenika osjeća se sigurno u školi, a da bi osjećaj sigurnosti u općem smislu bio veći, ponekad treba učiti i od djece, naglasila je Marina Bujas.

„Slobodno mogu reći s punim povjerenjem kako hrvatsko društvo po pitanju nenasilja može od djece puno toga naučiti. Djeca po meni, iz mog praktičnog pedagoškog iskustva puno bolje se nose s nekakvim situacijama sukoba i puno bolje i kompetentnije to rješavaju od odraslih osoba.“

Program su uz predstavnike organizatora, Centra za edukaciju i prevenciju nasilja te Grada Popovače podržali i Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Mijo Šepak, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, te članovi Volonterskog kluba OŠ Okučani, koji su i sudjelovali u edukativnom filmu, a uveličali su ga glazbeni nastupi školskog zbora, Elene Papa i Marka Peštaja.