Održan Popovački urnebesni karneval

Posljednje subote u veljači u Gradu Popovači održan je „Popovački urnebesni karneval“. Lijepo vrijeme izmamilo je mnoštvo ljudi na novi gradski trg.

„Unatoč brojnim problemima koji su oko nas mislimo da je važno zadržati duh, a samim time, posebice zbog ove djece i mladih, važno je da i Grad Popovača ima svoj fašnik. Odlučili smo da se tradicija nastavi i zahvaljujem svima koji su u tome pomogli.“ – rekao je gradonačelnik Josip Mišković o razlozima održavanja ove manifestacije.

Brojni sudionici s područja Grada Popovače i okolice predstavili su se u novim ulogama, a ključ Grada od gradonačelnika Josipa Miškovića preuzeo je Matan kojeg je utjelovio Dragan Šarčević. Kako je tom prilikom rekao gradonačelnik Mišković ovo je bila dobra prilika za Dragana, budući da je napokon, barem nakratko, mogao zavladati gradom, a do sada je imao prilike biti samo njegov zamjenik. 

Plan fašničkog gradonačelnika uvelike se svidio okupljenim građanima: „Mislim da će moja uloga biti teška jer tko zna kakvo je stanje kase poslije ovih teških vremena, ali znam da ćemo mi učiniti sve da ju maksimalno počistimo jer to je jedino što možemo u ovih nekoliko dana vlasti. Gradonačelniku ćemo nakon fašnika vratiti ključeve pa neka se snalazi, a mi ćemo se ponovno vratiti i sljedeće godine.“

Sad već tradicionalni PUK po običaju je započeo defileom vesele šarene povorke kroz kružni tok u središtu Popovače u pratnji zaprege obitelji Kosar iz Potoka,  a druženje je potom nastavljeno na Trgu uz prigodan program koji su pripremili sudionici i band DO-TU, uz krafne, kuhano vino i sok, pod „palicom“ meštra ceremonije Branka Uvodića.

Ocjenjivačka komisija zbog brojnih je maskiranih skupina i pojedinaca imala puno posla, a kako su istaknuli zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić te predsjednik popovačkog Tamburaškog orkestra Saša Bočkor, uz atraktivnost kostima pratila se i kreativnost te maštovitost izvedbi.

Na kraju, najboljom pojedinačnom dječjom maskom proglašena je „Leopardica“ Anja Kasunić, dok je u konkurenciji odraslih pobijedila „Klaunica“ Božica Šoštar. „Vještice“ i „Klavijature“ iz Dječjeg vrtića Popovača bile su najuspješnije dječje grupe, a „Arapi“ iz Župe Voloder ponijeli su titulu najboljih u konkurenciji odraslih, koji su, između ostalog ponudili i rješenje svih popovačkih problema.

„Iz Volodera smo došli s našim Ursusom da pokažemo šta imamo jer smo čuli da se ovdje dobro živi, a mi smo puni para i uložili bi ovdje. Imamo za sve vas za kavu i za krafne novce iz naše države,  a uložili bi i u infrastrukturu, građevinu, poljoprivredu…“- rekla je Josipa Kurtović.

Za vrijedne nagrade kako pojedinaca tako i grupa pobrinula se Turistička zajednica Grada Popovače uz pomoć brojnih sponzora, tako da su najuspješniji uživali u odojku i suhomesnatim proizvodima, tortama, vinu, slatkišima, pizzama, voću, ali i večerama u obližnjim OPG-ovima, vožnji quadom te jahanju.