Med od kestena OPG-a Kocet Šampion 21. “Zlatne pčele”

U organizaciji Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, a pod pokroviteljstvom župana Ivana Celjaka u Topuskom su održani 21. Dani meda „Zlatna pčela“. Uz brojne pčelare manifestaciji su nazočili i uvaženi gosti, među kojima i predsjednik Hrvatskoga pčelarskoga saveza Željko Vrbos, načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić, zamjenik župana Mihael Jurić, te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je ujedno i otvorio ovu manifestaciju.

Ovogodišnja “Zlatna pčela” sastojala se od 16. Županijskog ocjenjivanje meda te edukativnih predavanja, dok su  zainteresirani posjetitelji pored pčelarske opreme, mogli pronaći i široku paletu pčelinjih proizvoda iz naše županije.

Manifestacija je započela mednim doručkom učenika prvog i drugih razreda OŠ Topusko pod nazivom „Rastimo s medom“, na kojem je naglasak bio na važnosti meda, a u to su se mogli uvjeriti i oni najmlađi, a kojeg je uz pomoć Drage Plaščara, predsjednika Pčelarske udruge „Lipa“ Popovača, vodio Dražen Kocet.

Uz pčelare iz Novske, Petrinje, Siska, Topuskog i Gline, u izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije sudjelovali su i oni iz spomenute udruge „Lipa“ iz Popovače, a vrijedi napomenuti i kako su postigli izniman uspjeh i u natjecateljskom dijelu.

Na 16. Županijskom ocjenjivanju meda brončanu je diplomu za cvjetni med osvojio OPG Malekinušić, srebrnu diplomu dobili su: OPG Račić za med od amorfe,  OPG Mihaljević za med od amorfe i med od kestena, te OPG Kocet za cvjetni med. Zlatne diplome za med od suncokreta i cvjetni med osvojio je OPG Mihaljević,  OPG Račić  za cvjetni med, te  OPG Kocet za kestenov med. Upravo taj kestenov med OPG-a Kocet iz Donje Vlahiničke postigao je maksimalnih 20 bodova te je postao Šampion ovogodišnje „Zlatne pčele“. „Ovo je već drugo natjecanje za redom da pehar pobjednika odlazi u Popovaču što je nadasve izniman rezultat za našu udrugu“- naglasio je predsjednik Udruge „Lipa“ Drago Plaščar.