Analiza poskupljenja energenata s ciljem očuvanja likvidnosti proračuna

Zamjenica gradonačelnika Kutine koja obnaša dužnost gradonačelnika, Ivana Grdić, na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Kutine odgovarajući na pitanje vijećnika Nebojše Čovića (HDZ) izvijestila je vijećnike o značajnom poskupljenju energenata u gradskim ustanovama i načinu rada Gradske uprave vezano uz održavanje likvidnosti proračuna obzirom na poskupljenja.
 – Povećanje cijena energenata na globalnom tržištu odrazilo se i na Kutinu. Povećanje troškova energenata zabilježeno je u svim gradskim ustanovama tako da se u siječnju ozbiljno i pravovremeno pristupilo detaljnoj analizi rashoda. Ovakve cijene plina nisu se mogle predvidjeti kreiranjem proračuna za 2022., zato se sada analiziraju i prate rashodi na mjesečnoj razini kako bi se sačuvala likvidnost gradskog proračuna – sukus je izlaganja zamjenice gradonačelnika Ivane Grdić.
 Poskupljenja su i u brojkama ilustrativno predstavljena za pojedine ustanove Grada Kutine, od škola do primjerice Sportskog centra, što ukazuje na povećanje cijena energenata za tri puta.  
 „Planirani iznos za energiju u proračunu iznosio je 2.788.000,00 kn a zapravo prema računima povećanim za tri puta energija će iznositi 8.364.000,00 kn, a tu još nije uključena potrošnja struje u ustanovama i školama i javna rasvjeta u gradu. Rast cijena se prelijeva i na druge usluge kao što je prijevoz učenika. Cijene će i dalje rasti i ne možemo to izbjeći. Ono što mi trenutno možemo je voditi računa kako trošimo i planirati rashode na mjesečnoj razini kako se ne bi ugrozila likvidnost proračuna“, zaključila je ivana Grdić.