Završna konferencija EU projekta ZIK-a “Ne zaboravimo one koji zaboravljaju”

Ne zaboravimo one koji zaboravljaju, projekt Zaklade Ivanova kuća iz Kutine ostvario je ciljeve projekta; zapošljavanje žena iz skupine teže zapošljivih te pomoć starijim i nemoćnim stanovnicima na području Grada Kutine.
„Solidarnost i razvijanje osjećaja empatije te socijalna uključenost i povećanje razine kvalitete života stariji osoba i osoba u nepovoljnom socijalno položaju dodatne su vrijednosti koje su dale i doprinos razvoju lokalne zajednice.“, rekao je upravitelj Zaklade Ivanova kuća, p. Mariano Passerini.
U projektu je u proteklih 18 mjeseci bilo zaposelno 10 žena koje su brinule te su bila podrška i pomoć za 79 osoba, korisnika usluga. „Zahvalne smo Zakladi, jer smo uspjele pronaći posao kad u našoj dobi to nije nimalo lako.“, rekla je Božica Martinek, koja je zaposlenjem kroz projekt stekla uvjete za mirovinu. „Sretna sam. U Zakladi sam radila kao volonterka i tako sam prošla edukacije. Zbog toga mi je bilo lakše raditi u projektu, nije to lak posao i ne može se raditi bez ljubavi. Na kraju svim ženama bilo je lijepo raidti u projektu.
Zaposlene žene i kokrisnici usluge kroz provedbu projekta, svi zajendo, postali su jedna velika obitelj. Istaknula je Mirjana Kovačić, voditeljica projekta Ne zaboravimo one koji zaboravljau. „Žene i korisnici usluga izrazili su želju za nastavak projekta. Nadamo se da će uskoro početi i treća faza nacionalnog projekta Zaželi kroz koji je ovaj naš projekt proveden. Budući da postoji velika potreba za ovakvom vrstoma usluga na području Kutine željeli bismo zaposliti i više žena i brinuti o više starijih i nemoćnih osoba kojima je pomoć prijeko potrebna.“, rekla je voditeljica projekta.
„Solidarnost i empatija obilježili su ovaj projekt. Svi uključeni u projekt obogaćeni smo i sretni smo jer se u provedbi projekta osjetio duh brata Bonifacija.“ Rekao je to p. Mariano Passerini, upravitelj Zaklade Ivanova kuća te je najavio kako Zaklada priprema i nove projekte te će se svakako javiti i na Natječaj u trećoj fazi programa Zaželi. „Polako idemo i ka našem najvećem cilju, otvorenju Doma za oboljele od Alzeimera u Kutini.“, rekao je upravitelj ZIK-a te je zahvalio svima koji su na bilo koji način bili uključeni u provedbu projekta, volonterima, partnerima i svima koji su pomogli u uspješnoj provedbi projekta Ne zaboravimo one koji zaboravljaju.

NE ZABORAVIMO ONE KOJI ZABORAVLJAJU

Projekt Zaželi – zapošljavanje žena – faza II

Nositelj projekta: Zaklada Ivanova kuća, Crkvena 64, Kutina 44320

Partneri projekta: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Kutina,

Centar za socijalnu skrb Kutina

GLAVNI CILJEVI PROJEKTA:

  • osnažiti i unaprijediti radni potencijal za 10 teže zapošlčjivih žena
  • zapostili žene s nižom razinom obrazovanaj u lokalnoj zajednici
  • ublažiti posljedice njiove nezaposlenosti i rizika od sriomaštva
  • potaknuti socijalnu uključenost i povećanje razine kvalitete života krjanjih korisnika, starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupan iznos projekta je 923,140.00 K.

Ukupna bespovratna sredstva suz 923,140.00 Kn

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.