Poskupio smještaj u Domu za starije i nemoćne u Sisku

Od 10 do 20 posto poskupio je smještaj u županijskom  Domu za starije i nemoćne u Sisku. Vidljivo je to iz Odluke o novim cijenama usluga Doma koju je, temeljem prijedloga Uprave Doma, donio župan Ivan Celjak. Odluka je objavljena u službenom glasniku županije i vrijedi od 1. siječnja ove godine.

Smještaj u Domu podijeljen je u 4. stupnja. Prvi je onaj najčešći, za pokretne korisnike, drugi je stupanj za polupokretne, a treći za nepokretne te četvrti za korisnike s nekim oblikom demencije koji zahtijevaju najveću brigu drugih osoba.

Prvi stupanj je najjeftiniji, a on je i najviše poskupio i to 20 posto za jednokrevetne sobe te 10 posto za dvokrevetne sobe.

Smještaj polupokretnih korisnika (2. stupanj) poskupio je 17,8 posto za jednokrevetne i 10,8 posto za višekrevetne sobe.

Smještaj nepokretnih korisnika (3. stupanj) poskupio je od 10,8 za dvokrevetne do 16,8 posto za jednokrevetne sobe, dok je smještaj osoba s nekim oblikom demencije (4. stupanj) poskupio od 10,8 do 15,9 posto.

Prema zapisnicima sa sjednica do povećanja cijena smještaja moralo je doći zbog “povećanja troškova hrane, električne energije, grijanja i sveg ostalog.”

Od sredine 2018. pa do danas cijena osnovnog smještaja u jednokrevetnoj sobi je poskupila sa 2291 na 3225 kuna, više od 40 posto.