Održana sjednica Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa

Početkom tjedna u Petrinji je održana redovita sjednica Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa. Naglasak sjednice bio je na dvije teme, a to su prezentacija dosadašnjeg tijeka obnove na Banovini po svim modelima te prezentacija javnog poziva za korištenje novca iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od 319,2 milijuna eura.

Naglašeno je kako je nekonstrukcijska obnova stradalih objekata na Banovini značajno uznapredovala. Do sada je ugovoreno 4.840 kuća od čega je 1.151 obiteljska kuća obnovljena, a u tijeku su radovi na još 851 obiteljskoj kući, dok su 608 kuća obnovili sami vlasnici uz sredstva koje je dodijelila Vlada RH. Raspisan je i novi natječaj za obnovu dodatnih 1.200 kuća čime se prelazi brojka od 6.000 što obnovljenih što ugovorenih kuća od ukupno 8.193 zaprimljenih zahtjeva.

Idući tjedan potpisat će se ugovori za gradnju prvih 30 kuća, do kraja siječnja za njih još 90, a zatim se raspisuju natječaji za dodatnih 150 obiteljskih kuća.

Što se tiče izgradnje višestambenih zgrada pored natječaja koji je raspisan za izgradnju 4 zgrade u Petrinji uskoro će se raspisati još dva natječaja za 6 zgrada.

Izraženo u financijskoj vrijednosti do sada je u obnovi ugovoreno 215 milijuna kuna, u fazi natječaja je vrijednost 380 milijuna, a kroz natječaje do kraja siječnja dodatnih 250 milijuna kuna što je ukupno 800 milijuna kuna.