Lani evidentirano 249 nezakonitih prelazaka granice od strane 1822 osobe, evidentirana 92 slučaja krijumčarenja

Tijekom 2021.godine zabilježena su pojačana kretanja migranata preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom i na području naše Policijske uprave, no ipak nešto manje su izrađena nego godinu dana prije, izvjestio je Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

„Na poslovima granice u ovoj Policijskoj upravi, uz naše policijske službenike kojih u ovome trenutku imamo dovoljno svih vrsta i rodova, imamo ispomoć iz ostalih policijskih uprava od 67 policijskih službenika. Popunjenost je dobra, i policajci maksimalno i u ovim teškim zimskim uvjetima, tako i ljeti kada su velike vrućine, na vrlo zavidnoj razini odrađuju svoj dio posla“, kazao je Pešut.

Tijekom 2021.godine evidentirano je 249 nezakonitih prelazaka državne granice počinjene od strane 1822 osobe, a tijekom 2020.godine evidentirano je 325 nezakonitih prelazaka državne granice počinjene od strane 2274 osobe.

„Navedeno predstavlja smanjenje broja nezakonitih prelazaka od 23,4 posto, a broja osoba od 19,9 posto. Tijekom 2021.godine evidentirana su 92 slučaja krijumčarenja osoba preko državne granice počinjene od strane 127 počinitelja, dok je tijekom 2020.godine evidentirano 122 slučaja krijumčarenja osoba preko državne granice, počinjene od strane 172 počinitelja. Navedeno predstavlja smanjenje broja slučajeva krijumčarenja osoba od 24,6 posto, a smanjenje broja počinitelja za 26,2 posto“, ističe Pešut.

Kako bi se podigla razina sigurnosti i zaštite na državnoj granici, uz samu graničnu crtu izvršena je sanacija cestovnih komunikacija. Isto tako ostvarena je uspješna suradnju sa HGSS-om te je obučen veći broj policijskih službenika za napredno upravljanje sustavom bespilotnih letjelica pomoću kojih ostvaruju odlične rezultate u otkrivanju tragova i kretanja uz državnu granicu te time i štite istu. „Granica je sigurna te za sada nemamo problema.“ – zaključio je Pešut.

Izvor: Portal 53