Gradsko vijeće Popovače raspravljalo o problemima u Lipovici

Tijekom Aktulanog sata na nedavno održanoj sjednici Gradskoga vijeća Popovače vijećnici su iskazali interes za brojne teme, a među njima ponovno se našla i situacija u Lipovici.

Dijana Lipovac, predsjednika Kluba vijećnika HSP-HSLS-SDP pitala je gradonačelnika je li upoznat s trenutnom situacijom u Lipovici te je li nakon posljednje sjednice održao sastanak s novim vlasnikom, napomenuvši kako je sve više otpuštenih, trenutno oko 40-ak, a što uvelike utječe na životni standard građana Popovače, posebice na obitelji otpuštenih. Napomenula je da čak i oni koji rade teško podnose novonastalu situaciju te je vidljivo kako se provode i određena zastrašivanja kako bi se broj zaposlenih i dalje nastavio smanjivati.

Iako su Sindikat i Radničko vijeće ukazivali na potpuno nezakonite odluke među kojima su  promjena radnog vremena i neisplata božićnice, a koje su definirane još uvijek važećim kolektivnim ugovorom, poslodavac se oglušio. Vijećnica napominje i kako se proizvodnja smanjila za oko 50%, što daje naslutiti da bi moglo doći i do daljnjih otpuštanja, te dovodi u pitanje istinitost informacija koje je vlasnik dao  gradonačelniku tijekom dosadašnjih sastanaka. „Je li moguće da su glasine o spalionici istinite?“ – pitala je vijećnica. Zamolila je gradonačelnika i da nove informacije, ukoliko ih ima, podijeli s javnošću, te da pokuša ponovno kontaktirati vlasnike kako bi se situacija riješila.

Gradonačelnik je u odgovoru istaknuo kako je ova situacija zabrinula kako zaposlenike Lipovice i njihove obitelji, tako i Grad, no, nažalost s vodstvom nije još održan novi sastanak koji je bio u planu nakon Nove godine.

„Na temelju informacija koje ste iznijeli, a prema kojima je 40-ak ljudi ostalo bez posla, očito je da se to neće dobro završiti za stanovnike i za gospodarstvo na području Grada. Očito te informacije nisu u skladu s onime što je vlasnik rekao, a to je da će se prvo krenuti u konsolidaciju kako bi poduzeće moglo promijeniti način rada, koji je prema njima bio loš. Ono što ja mogu reći, a sukladno informacijama bivših vlasnika, za Lipovicu se isticalo kako je riječ o poduzeću koje je poslovalo pozitivno, čak su se događala određena zaposlenja, a koja su uvelike povećana u posljednje vrijeme, neću reći preko veza,  a što je na kraju i rezultiralo lošim rezultatima. Da se postupalo drugačije ja vjerujem da ne bi došlo do ovoga, no, Lipovica je dovedena do zida i prodana je za izuzetno mali novac. Novi vlasnik na neki način sam planira svoju budućnost, a mi ne možemo za sad znati hoće li ona biti svedena na minimalan broj radnika, a što bi za nas bilo iznimno loše, te hoće li uopće nastaviti s proizvodnjom svog nadaleko poznatog radijatora ili će se okrenuti novoj proizvodnji. Jedino što ja u ovom trenutku mogu, mogu ponovno pokušati sazvati sastanak i vidjeti u kojem smjeru to ide, te mogu apelirati na sindikat kako bi pokušao zaštititi ljude koji tamo rade.“ – rekao je gradonačelnik.