GV Kutina: Usvojen proračun za 2022. na razini 243 mln kn

Gradsko vijeće Kutine izglasalo je proračun za 2022. godinu u iznosu od 243.297.000, 00 kn. Proračunske prihode, rashode i ostale financijske pokazatelje detaljnije je predstavio pročelnik za financije Grada Kutine Ivan Crnac. Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je kako se ovim proračunom nastoje zadovoljiti svi segmenti u razvoju grada Kutine koji će kroz planirane projekte postati bogatiji u smislu vizure grada, komunalne infrastrukture i društvenog života.
  

„Proračunom su obuhvaćene investicije koje su u tijeku. To su kapitalni projekti, zgrada na trgu dr. Franje Tuđmana kojim će biti obuhvaćeni i HRVI branitelji, most preko Kutinice u neposrednoj blizini zgrade, izgradnja novog dječjeg vrtića i sva druga ulaganja od pomoći mladim obiteljima, ulaganja u gospodarstvo, proširenje poslovnih zona i ulaganja u industrijsko logističku zonu. Pored navedenih ulaganja unapređujemo i dalje sportske uvjete, izgradit ćemo skate park, nastaviti izgradnju šetnice. Ovaj proračun obuhvatit će i 2 mln kn ulaganja zajedno sa Sisačko moslavačkom županijom osnivačem DZ Kutina u rekonstrukciju Doma za starije i nemoćne u sklopu Doma zdravlja“, objasnio je gradonačelnik Zlatko Babić predstavljajući proračun Gradskom vijeću.


 13 vijećnika koalicije na vlasti predvođene HDZ-om uključujući i MOST glasalo je za predloženi proračun, 5 vijećnika SDP-a glasalo je protiv proračuna, dok je vijećnik Dragutin Vagner (HSS) bio suzdržan. Amandmana nije bilo, no održan je susret gradonačelnika s predstavnicima stranaka u fazi javne rasprave gdje se razgovaralo o potrebama u gradu.

U ime Kluba vijećnika SDP-a i Laburista, predsjednica Jasminka Molnar navela je zašto nisu glasali za proračun: „Ovaj proračun je rasipnički, nema viziju i megalomanski je. Zbog toga sam iznijela 10 točaka, a neke od njih su svrstane u proračun, poput jedne od važnijih, a to su sredstva za izgradnja Doma za starije i nemoćne, što nije bilo u prvotnom nacrtu. Nema izgradnje knjižnice što se godinama ne rješava. U skorijoj budućnosti će dosta sredstava biti namijenjeno za kreativne industrije što nismo vidjeli u proračunu, a sredstva za zdravstveni standard nisu povećana. Grad nema izgrađenu novu strategiju razvoja grada, a stara je istekla, ona je potrebna da se vide prioriteti. Iz EU fondova smanjena su sredstva i trebalo bi više aktivirati RA Mrav. Grad neprestano diže kredite i zadužuje se. U demografskom smislu, napustilo ga je puno mladih i ne vidim viziju za njihovo zadržavanje“, istaknula je Jasminka Molnar ispred Kluba vijećnika SDP-a i Laburista.

 Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nebojša Čović proračun podržava kao razvojan i transparentan. „Nastavljaju se brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, sport, gdje se misli i na uvjete osoba s invaliditetom izgradnjom dvorane IV u Sportskom centru, društveni život, gospodarstvo i svi dijelovi društva su zastupljeni. Mladim obiteljima omogućene su brojne olakšice u školskom i predškolskom odgoju i obrazovanju, a u planu je izgradnja Doma za starije i nemoćne“, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a. S njime se u ime vijećnika HSLS-a i nezavisnog vijećnika Davora Kljakića složio Miroslav Šnjarić.


   Vijećnik HSS-a Dragutin Vagner kod glasanja za proračun bio je suzdržan. „Mi u HSS-u smo odlučili biti suzdržani. Proračun ima puno dobrih stavki, ali neke stavke smo našim biračima obećali da nećemo podržati, jer smo bili protiv izgradnje mosta preko Kutinice i to smo rekli i na izborima. Ne možemo reći da sve nije dobro, ali ne možemo niti bita za proračun“, rekao je Vagner.
 

Vijećnik MOST-a Ivica Glibo podržao je proračun: „U proračunu su uključene sve stavke za koje sam se i dosad zalagao kao vijećnik, a posebno me raduje da su pronađena dodatna sredstva za sufinanciranje produženog boravka i da se angažiraju dodatni učitelji“, rekao je Glibo.

 Vijećnik Jure Nikšić (HSU) podržao je proračun. Veseli ga najava ulaganja u izgradnju Doma za starije i nemoćne koji se dugi niz godina ne uspijeva realizirati u Kutini. Važnije od ulaganja u Dom za starije u sklopu Doma zdravlja Nikšić smatra javno privatno partnerstvo i izgradnju velikog Doma za starije koji bi zadovoljio potrebe većeg broja ljudi. O tome je bilo riječi u nastavku sjednice.


 Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić predložio je naime odluku o kupnji čestica (parcele) od strane Grada Kutine u ulici Bartola Kašića kod zgrada POS-a čime bi se dobio potencijalni prostor za izgradnju Doma za starije i nemoćne, ili pak prostor za nastavak gradnje stanova POS-a, s riješenim imovinsko pravnim odnosima, za razliku od prostora zgrade bivše Moslavke koji je atraktivan za investitora, no ima neriješene imovinsko pravne odnose. Oko ove odluke postignut je konsenzus, a vijećnica Barbara Mihaljević (SDP) pohvalila je lokaciju koju smatra adekvatnijom od prvotno najavljene lokacije u Radićevoj ulici.


  Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i treći rebalans proračuna kojim se usklađuju financije na kraju godine. „Rebalans je na razini 222 mln kn što je tri puta više od izvornog proračuna Grada Kutine što znači da smo uspjeli realizirati planirane projekte. Zadovoljni smo što smo imali prihode na planiranoj razini i tome smo prilagodili rashode, ulagali smo u kapitalne investicije, u pomoći mladim obiteljima, dosta uložili u gospodarstvo kao pomoć našim poduzetnicima i obrtnicima“ zaključio je gradonačelnik Babić.