Uspješna provedba projekta NATURA SMŽ

Projektom “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ” koji provodi Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu sa Regionalnim koordinatorom SMŽ i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ, planirana je uspostava rada edukacijsko-prezentacijskog centra u Petrinji. U tijeku su vanjski završni radovi uređenja objekta.

Troškove projekta s 85% sredstava pokriva Europska unija i to u iznosu od gotovo 15 milijuna kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna.

Radovi na vanjskoj rasvjeti i pripremi za popločavanje staza su ovih dana u tijeku. Voditeljica projekta i djelatnica Sisačko-moslavačke županije Marija Ljubešić Radočaj navodi da paralelno sa završnim radovima na vanjskom uređenju traje i multimedijalno opremanje centra u vrijednosti 4 milijuna kuna.

“Očekuje se da će otvorenjem centra, SMŽ brojiti porast broja posjeta podržanim mjestima i atrakcijama kulturne i prirodne baštine”, rekla je Ljubešić Radočaj.

Stručna suradnica za provedbu projekta u Regionalnom koordinatoru SMŽ je Nikolina Radić. Prema njezinim riječima može se očekivati da će ovom dinamikom projekt biti završen do svibnja iduće godine.

Projekt je uz centar uključivao i izgradnju tri vidikovca i četiri informacijske točke. Vidikovac u Odranskom polju je na temu ptica močvarnica, dok je vidikovac u Sunjskom polju posvećen pticama grabljivicama, a onaj u Zrinskoj Gori posvećen je temi vuka. Postavljene su i informacijske točke KOTAR – STARI GAJ, zatim ona na Brdu Djed, i u Moslavačkoj i Zrinskoj gori. Uz sve izgrađene objekte i točke postavit će se i pametne klupe te stalci za bicikle.

Potres u prosincu 2020. godine, dodatno je otežao provedbu radova, no zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se obvezao sufinancirati troškove dodatnih radova u iznosu od 240.421,93 kn projekt NATURA SMŽ je nastavljen.