„Prapovijest i antika na šibenskom području“ – izložba u Galeriji Muzeja Moslavine

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je arheološka izložba „Prapovijest i antika na šibenskom području“. Ovom izložbom arheolozi šibenskog muzeja kutinskoj su publici predstavili dvije izložbe Muzeja grada Šibenika kojima su prikazali novija arheološka istraživanja na tamošnjem području.
 

Kolege je u Kutini pozdravila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić koja ovu izložbu vidi kao priliku za upoznavanje kutinske publike s arheološkim istraživanjima iz daleke povijesti.

Autori izložbe Toni Brajković i Emil Podrug tako su predstavili dva zanimljiva lokaliteta kroz izložbe “Velištak – život naselja kasnog neolitika” i „Velika Mrdakovica – rezultati najnovijih arheoloških istraživanja (2011. – 2013.)“ koja je predstavio viši kustos Muzeja Grada Šibenika Toni Brajković.

Izložba Velištak autora Emila Podruga, zapravo prikazuje arheološko naselje iz razdoblja početka kasnog neolitika osnovano 5000 godina prije Krista i predstavlja dosad najranije poznato nalazište hvarske kulture.

Velištak je smješten u Velimskom polju u zaleđu Vodica, gdje su pronađeni ukopani objekti okruglih i ravnih tlocrta, a pokretni nalazi najčešće se odnose na lončarske proizvode ukrašene karakterističnim motivima hvarske kulture, nakit, životinjske kosti koji govore o načinu života toga doba.


  „Velika Mrdakovica“ nekropola je liburnsko-rimskog naselja Arauzona kod Vodica (1. i 2. st. po. Kr.) a radi se o području u donjem toku rijeke Krke, u antičko doba nazvane Titius.

Arauzona se spominje u antičko doba kao jedna od urbanih cjelina mediteranskog područja. Keramičke amfore, urne, metalne kopče, predmeti od stakla, uljne svjetiljke, te posude finih stijenki samo su dio eksponata u vremenu od 1. do početka 2. stoljeća koje sada ima priliku vidjeti i kutinska publika.


 Kutinski arheolog Antonio Džaja istaknuo je kako se ovom izložbom posjetiteljima Muzeja Moslavine predstavlja različitost arheološkog materijala u različitim dijelovima naše zemlje. „S obzirom da u stalnom postavu Muzeja Moslavine Kutina također imamo nalaze iz tih razdoblja posjetitelji mogu dobiti uvid u tu različitost i povući eventualne paralele između tih razdoblja na ovim područjima“, zaključio je Džaja.