Povodom sv. Ambrozija održan Školski medni dan na nacionalnoj razini

U Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji obilježen je Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Riječ je o programu koji se organizira u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj upravo 7.prosinca, povodom obilježavanja Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako ovaj projekt provode već četvrtu godinu. „Projekt je naravno namijenjen svim prvašićima diljem Hrvatske, upoznaje ih sa vrijednošću rada naših pčelara isto tako sa značajem pčela i pčelarstva za cijelu svijet, za koncept jednog zdravlja, zdravlja biljaka, zdravlja životinja i zdravlja ljudi. Svake godine, prošle godine to zbog epidemioloških uvjeta nismo, no svake godine nastojimo tom prigodom obići jednu školu, poslušati njihov program. Ove godine to je Osnovna škola Mate Lovraka u Petrinji s tradicijom od više od 140 godina školovanja djece i mladih“, rekla je između ostaloga Vučković.

Dodaje kako je u ovaj projekt uključeno 837 osnovnih škola te više od 35 tisuća učenika prvih razreda. „Ove godine smo, zbog iznimno loše godine za pčelare iako bilježimo povećan broj zajednica, isto tako zbog iznimno loše godine za pčelare koja je utjecala nažalost jako negativno na medonosni potencijal, bilježimo i značajne gubitke paša, reagirali smo prvi puta s programom potpora male vrijednosti za prihranu pčelarima. Program je bio vrijedan tri milijuna kuna. Također, Ministarstvo poljoprivrede upravlja Nacionalnim programom pomoći sektoru pčelarstva. Uobičajeno se on radi na trogodišnjoj razini, 50 posto Programa se financira iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, a 50 posto iz nacionalnih sredstava. Program ima osam vrijednih mjera, koriste ga mnogobrojni pčelari. Od ove godine godišnja vrijednost omotnice je veća za tri milijuna kuna nego što je bila u dosadašnjem razdoblju, odnosno iznosit će približno 18 milijuna kuna“, istaknula je Vučković.

Provedbom ovog Programa očekuje se postizanje nekoliko ciljeva, kao što su promocija meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima koji se pakira u Nacionalne staklenke, podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljne prehrane uz povećanje unosa meda u prehranu djece kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

U sklopu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka, učenicima prvih razreda dodijeljen je med zapakiran u Nacionalnu staklenku. Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza je podsjetio na štete koje je pčelinji sektor pretrpio nakon razornog potresa koji je pogodio naše područje prije gotovo godinu dana. „Nalazimo se na području Sisačko-moslavačke županije, najpčelarskije županije u Republici Hrvatskoj koja je i u pčelarskom sektoru znatno stradala. Procjenjuje se da je oko 12 posto pčelinjeg fonda stradalo u potresu. Zahvaljujem se ministrici i Ministarstvu poljoprivrede što je pčelarski sektor uključila u sektore koji mogu kroz razne programe Ministarstva poljoprivrede namiriti štetu od potresa. Mislim da je to po prvi puta u povijesti i hvala lijepa Ministarstvu na tome“, rekao je Vrbos.

Događaju su među ostalima prisustvovali i brojni pčelari, među kojima i zamjenik župana Mihael Jurić te član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, a podršku im je pružio i zamjenik petrinjske gradonačelnice Ivan Prskalo.