Popovački pčelari u Sloveniji

Udruga pčelara Lipa iz Popovače uz financijsku pomoć Sisačko-moslavačke županije posjetila je domovinu Kranjske čebele, Apis Melifice Carnice. Uz pomoć predsjednika Slovenskoga pčelarskog saveza Boštjana Noća organiziran je ovaj edukativan izlet pri kojem su naši pčelari imali prilike posjetiti gospodarstvo velikoga pčelara i strastvenoga skupljača pčelarskih starina Antona Koželja  te pritom i naučiti nešto novo.

Anton Koželj tijekom cjelodnevnog druženja hvalio je svoje pčelarske institucije, u čiji rad ulaže mnogo truda i znanja, a upravo u tim odnosima Slovenci danas prednjače u Europi, ali i svijetu, dok, kako ističu naši pčelari, Hrvatski pčelarski savez mora se zapitati čini li zapravo dovoljno i koliko sebe unosi u taj posao.

“Sve viđeno nas je impresioniralo i dalo nam svima neke nove ideje i poglede na bavljenje pčelarskim poslom.  Kako je naša udruga od svojega Grada na korištenje dobila kuću u mjestu Stružec i nazvala ju Kućom meda, upravo nam je ovaj posjet pomogao da istu pokušamo opremiti i urediti na korist kako pčelarima, tako i ostalim zainteresiranima za pčele i pčelarsku djelatnost“ – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge „Lipa“ Popovača Dražen Kocet.