Podsjećamo: Akcija “Mir i dobro” traje do 9.siječnja 2022.

Akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro“ službeno je započela 15. prosinca.

Provodi se 28. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 9. siječnja 2022. godine.

Podsjećamo, uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

„Dragi odrasli, s obzirom da najveće opasnosti prijete na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije “Mir i dobro” te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Budite stoga razboriti i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati. Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć! U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti. Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!“ – poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.