Operativna akcija “Mir i dobro”

Kao i proteklih godina, sa ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti građana, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove će godine Ministarstvo unutarnjih poslova pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ i to od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine.

Akcija se provodi radi ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i podizanja opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari. Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja, te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebice improvizirajućih sredstava kućne izrade te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

Podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“, koja se provodila od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine, nije bilo stradavanja, odnosno ozlijeđenih osoba od uporabe pirotehničkih sredstava ili oružja.
u prošlogodišnjoj akciji oduzeto je pet komada oružja, 711 komada streljiva, 11 komada eksplozivnih sredstava i 100 grama eksploziva.
Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava utvrđena su tri kaznena djela za što su kazneno prijavljene tri osobe. 

Zakonska regulativa o vrstama te prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.

Pirotehnička sredstva razvrstana su u navedene kategorije obzirom na njihovu namjenu,  rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode. 

Tako kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i one namijenjene za uporabu unutar stambenih zgrada, dok kategorija F4 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe. Promjena u odnosu na odredbe izmijenjenog Zakona, a odnosi se na građane, je u dijelu da od 2. siječnja 2021. godine građanima nije dozvoljena  nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3.

Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijim od 18 godina prodavati u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je uporaba istih dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

Još je nužno napomenuti  da je građanima, u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, zabranjeno korištenje dozvoljenih pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2, P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova.    

Apel policije!
 

S obzirom da najveće opasnosti građanima prijete na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije “Mir i dobro” te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi ovogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana. Stoga savjetujemo:

  • kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati 
  • uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite 
  • petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima
  • kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama 
  • pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kada je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja 
  • važno je preventivno reagirati kako bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća 
  • budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružjem, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima 
  • djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju 
  • najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti na ljepši, ugodniji i prije svega svečaniji način.     

Ujedno podsjećamo na kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kojom je sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana istima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji te ih predati bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.