Održani Dani potresnog inženjerstva

U organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Petrinji su održani Dani potresnog inženjerstva pod nazivom „Kvaliteta projektne dokumentacije – ključ uspješne obnove“.

Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je kazao kako moramo ubrzati proces kako bi povukli sva sredstva iz Fonda solidarnosti. „Itekako ćemo dobru pažnju posvetiti što će ti objekti dobiti kada se završi obnova, a to je seizmički certifikat.“  Između ostaloga smatra kako bi građevinarstvo i graditeljstvo moralo doživjeti preokret na ovom području kao što taj segment mora imati bolju podršku. „Da bi područje zaživjelo moramo imati i kvalitetan obrazovni sustav, upravo smo na zamolbu župana Sisačko-moslavačke županije kao fakultet pokrenuli inicijativu da se u Sisku organizira preddiplomski izvanredni studij graditeljstva kako bi i u ovom dijelu akademska zajednica doprinijela da ovo područje itekako živne, a isto tako da sa strukovnom školom se nastavi sa dodatnim obrazovanjem djelatnika u sektoru graditeljstva kako bi upravo ljudi iz ovog područja prekvalifikacijom kroz navedene programe, mogli bolje uključiti i biti podrška tvrtkama koje će ovdje graditi, obnavljati i vjerujem biti dugi niz godina kako bi ustvari dobili sigurne domove što je itekako važno kada govorimo o obnovi nakon potresa“, rekao je Lakušić.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore je istaknula kako nama godišnje nedostaje 20 tisuća radnika za obnovu. „Za sada tražimo brzinu i želimo da napravimo sve jako brzo, a da ćemo za godinu ili dvije dana kada bude nekvalitetno tražiti krivce.“, rekla je Čagalj.

Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je kazao kako su izmijenili niz pravilnika koji su pojednostavili segment projektne dokumentacije te je podsjetio kako je za sanaciju šteta na Banovini iz fondova Europske unije namijenjeno 319 milijuna eura.

Na Danima potresnom inženjerstva sudjelovali su i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, te domaćini, gradonačelnica Magdalena Komes i župan Ivan Celjak.