Održan još jedan Muzejski ponedjeljak

U sklopu Muzejskog ponedjeljka u Muzeju Moslavine Kutina održana je kreativna radionica, a uz pomoć Silvije Kantolić, voditeljice etnografskog odjela, izrađivani su ukrasi za božićno drvce.

„Običaji su u životu čovjeka veza između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a život bez običaja bio bi, kako je i sam Antun Radić rekao, pust i prazan. Kultura nas veže s onima koji su bili prije nas, pa se u tom kontekstu sjećamo naših baka i djedova, roditelja i prijatelja, a imajući to na umu razmišljamo i o svojoj djeci. Božićni su običaju vrlo kompleksni s vrlo specifičnim regionalnim obilježjima. Kako je narod uvijek usvajao i božićne običaje susjednih zemalja, tako je i danas, pa danas imamo „poplavu“ likova iz njemačke i skandinavske mitologije, a naši se običaji u nekim situacijama pomalo i gube. Upravo to je nama bio poticaj da kroz ove radionice pokažemo, a ponajviše djeci, kako se to radilo nekada, čime su ljudi ukrašavali božićno drvce, kakvi su bili običaju u ovo blagdansko vrijeme te da više cijene našu kulturu, a budući da je danas sve dostupnije, sama izrada je i puno jednostavnija.“ – naglasila je uvodno u svom obraćanju Kantolić.

Tijekom ovog Muzejskog ponedjeljka odrasli su izrađivali origami zvjezdice, dok djeca vrtićke dobi u ovo predblagdansko vrijeme prilikom posjete Muzeju izrađuju bombone od oraha i ukrasnih papira.

Upravo su ove radionice i poticaj, posebice kod djece, da svoje ukućane okupe oko izrade sličnih te da kvalitetno provedu zajedničko vrijeme čuvajući našu bogatu tradiciju.

I ovog ponedjeljka ulaz u Muzej i Galeriju bio je besplatan, a najuspješniji posjetitelj koji je pogodio “zagonetni predmet” osvojio je i prigodnu nagradu.