Novi ugovori vrijedni 2,8 milijuna kuna u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 7. prosinca 2021. godine, u Sisku sa zamjenikom ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Zdravkom Planincem i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem, u nazočnosti zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je u Sisačko-moslavačku županiju upućeno ukupno 2,8 milijuna kuna potpore kojom će se realizirati ulaganja vrijedna 3,6 milijuna kuna.

Navedena potpora uključuje pet ulaganja koja se odnose na obnovu potresom pogođenih poljoprivrednih gospodarstava u okviru Mjere 5, konkretno objekte za držanje stoke, poljoprivrednih strojeva, opreme i repromaterijala, kao i dva ulaganja u uklanjanje invazivnih stranih vrsta u okviru Mjere 4 i sedam ulaganja u modernizaciju i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje kroz Mjeru 19.

„Posebno mi je drago što sam osobno imala priliku uručiti pet ugovora operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala kojima će se dodatno ubrzati obnova i razvoj poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području. Naime, uz ostale hitne mjere pomoći, poljoprivrednicima su za obnovu poljoprivrednih gospodarstava, mehanizacije i proizvodnih površina narušenih potresom na raspolaganju putem dva maksimalno pojednostavljena Natječaja Mjere 5 sredstva vrijedna 120 milijuna kuna. Do sada smo dodijelili oko 50 ugovora za obnovu narušenih poljoprivrednih potencijala na ovom području te i ovim putem ističem da ćemo objavljivati natječaje u tu svrhu koliko god bude potrebno“, izjavila je ministrica Vučković.

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno 1,17 milijardi kuna te isplaćeno više od 949 milijuna kuna, pri čemu je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 129 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, tri ulaganja u vrtiće ukupnih kapaciteta za 150 djece, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.