Kušanje pjenušaca

Vinarija Košutić organizirala je kušanje pjenušaca “Blind tasting” Moslavina Vs. Croatia 2021. Sve više vinara iz Moslvine proizvodi i pjenušce, rekao je mladi vinar Igor Košutić i dodao „Smisao ocjenjivanja i kušanja pjenušaca je vidjeti gdje se kao regija Moslavina nalazimo u odnosu na ostatak Hrvatske, i koji su potencijali pjenusavih vina iz Moslavine.“
Prvi pjenušci iz Moslavine počeli su proizvoditi pocetkom 2000.ih. Na osnovu ovog 2. po redu ocjenjivanja dade se zaključiti kako se Moslavina nema čega sramiti u pjenušcima u odnosu na ostale više poznate hrvatske vinske regije. „Dapače, potencijal i terroir Moslavine je velik, pogotovo ako uzmemo u obzir autohtone sorte pogodne za pjenusšce; Moslavac i Škrlet koji su se pokazali izvrsni.“, rekao je Igor Košutić.
Mjesta za napredak uvijek ima i za koju godinu i trud vinara Moslavina će postati jedna od regija sa ponajboljim pjenuscima u Hrvatskoj i regiji, zajednički je zaključak ocjenjivača pjenušaca.
Ocjenjivanje je bilo organizirano na slijepo kako bi ocjenjivači bili što objektivniji. Ocijenjeno je 15 pjenušaca iz različitih dijelova Hrvatske: 9 pjenusaca iz Moslavine i 6 iz ostalih regija.
Ocjenjivaci su bili:
Hrvoje Košutić -vinar
Kresimir Trdenić -vinar
Nikica Katić -vinar
Janko Kezele -vinar
Igor Košutić -vinar
Damir Košutić -vinar
Drago Kezele -vinar
Hrvoje Adamović-wine enthusiast
Moderator: Igor Košutić