Gradsko vijeće Popovače o mjeri poticaja kupnje i izgradnje prve nekretnine za mlade te o naknadama za novorođenčad

Gradsko vijeće Popovače na svojoj je posljednjoj sjednici aktualiziralo i teme vezane uz mlade. Vijećnik Hrvoje Vuić (HDZ), vezano uz Odluku o mjerama poticanja kupnje i izgradnje prve nekretnine za stanovanje na području Grada Popovače upitao je gradonačelnika „hoće li ova mjera biti prihvaćena samo za ovu godinu ili će biti i u sljedećim godinama“ te je podsjetio kako se upravo HDZ zalagao za njezino uvođenje.
Gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je kako je uvođenje ove mjere obećanje iz predizbornog vremena, a za njezinu se realizaciju čekao rebalans proračuna. Kriteriji po kojima će se mjera dodjeljivati jasno su propisani te će, na neki način, zaštititi i gradski proračun.
„Mislim da je ova mjera izuzetno pozitivna i uskoro ćemo početi sa zaprimanjem zahtjeva. Za ovu godinu osigurali smo po 30 tisuća kuna za sve koji ispunjavaju uvjete natječaja, a koje smo osmislili sukladno našim potrebama, ali i natječajima koji su provodili druge jedinice lokalne samouprave, ali i institucije. U ovom času je sigurno kako ta mjera neće biti za jednu godinu jer je predviđena i u novom proračunu koji je u izradi.“ – istaknuo je gradonačelnik.
Vijećnik Vuić pitao je i hoće li se povećati naknada za rođenje djeteta.
„Ove naknade i u prijedlogu su novog proračuna na razini ovogodišnjih, 2 tisuće kuna iznosi naknada za prvo dijete, a tisuću kuna za svako sljedeće dijete. Razmišlja se o tome da se uz financijsku potporu uvede i paket koji bi sadržavao higijenske i neke druge potrepštine za dijete. Ovakav je način razmišljanja povećanja pomoći za novorođeno dijete proizašao iz čestog trošenja novaca namijenjenih za novorođenčad u neke druge svrhe poput kupovine automobila, alohola i sličnog.” – pojasnio je gradonačelnik.