Željko Lenart (HSS): Ono što se trenutno događa na deponiji fosfogipsa u Kutini je i ekocid i genocid

Zastupnik Željko Lenart (HSS) govorio je u Hrvatskom saboru o deponiji fosfogipsa u Kutini. Istaknuo je kako je danas istekao rok u kojem je trebao dobiti odgovor na zastupničko pitanje u kojem je pitao ministra Tomislava Ćorića i ministra Darka Horvata o statusu deponije, tko je izdao i da li je uopće izdana dozvola za skladištenje mulja. Podsjetio je kako je kroz 40 godina na deponiji nataloženo oko 9 milijuna tona fosfogipsa i oko 2 milijuna kubičnih metara kisele vode.
“Prilikom privatizacije Petrokemije, deponija je odvojena od Petrokemije koja ju je trebala sanirati iz svog tekućeg poslovanja. No, privatizacija kakva je kod nas omogućila joj je da se odvoji, postane državna tvrtka, koja je nedavno prodana privatnoj tvrtki Flamtron iz Kutine za 112 tisuća kuna, pod uvjetom da se sanira fosfogips na toj deponiji”, rekao je Lenart te dodao kako spomenuta tvrtka nikako nema sredstva s kojima bi mogla uopće taj silni fosfogips zbrinuti.
“Ono što se trenutno događa na deponiji fosfogipsa je i ekocid i genocid, zapravo ni ne znam kako bi to nazvao. Trenutno se na deponiji fosfogipsa skladišti saturacijski mulj. Samo jedan dan je dovezeno 50 velikih kamiona, navodno iz Vukovara, odakle se sve dovozi, ne znam”, upozorio je.
Rekao je kako u programu tvrtke Flamtron stoji da će sanirati deponiju fosfogipsa i napraviti solarnu elektranu na 160 hektara koliko pokriva površina deponije fosfogipsa.
“Izgleda da je bolji biznis skladištiti ono što se nigdje ne smije skladištiti u Hrvatskoj, a to je saturacijski mulj koji je pun teških metala, raznoraznih otrova, kad budete 10 minuta tamo, muka vam je 2 sata nakon toga u trbuhu.”.
Lenart je rekao kako ga zanima tko stoji iza tog neovlaštenog deponiranja saturacijskog mulja, tko skriva i zataškava ovaj zločin koji se događa na deponiji fosfogipsa. Podsjetio je kako se deponija nalazi u Parku prirode Lonjsko polje, u poplavnom području.
“Ponovno pitam tko želi Sisačko-moslavačku županiju pretvoriti u smetlište? Najveća spalionica plastike i saturacijskog mulja planira se u Kutini, planira se spalionica u Sisku, na Trgovskoj gori se planira odlaganje nuklearnog otpada i još nekoliko spalionica na području županije.”
Pozvao je premijera Plenkovića da ispita ovaj slučaj deponiranja saturacijskog mulja na području deponije fosfogipsa.
“Deponija fosfogipsa je bila državno vlasništvo, država ju je prodala i mislim da i ima pravo i obvezu pitati što se tamo radi. Mislim da ima pravo i obavezu nama zastupnicima dati odgovore koje tražimo i prikazati dozvole tih tvrtki ako ih imaju. Pitam vas, ako će se na tih 160 hektara uskladištiti saturacijski mulj, na području parka prirode Lonjsko polje, na poplavnom području, na nekadašnjem najvećem mrijestilištu slatkovodne ribe u ovom dijelu Europe, što ćemo mi time dobiti, osim ekocida i genocida?”, zaključio je zastupnik HSS-a.