U NPB Popovača svakodnevno omogućeno testiranje, a četvrtkom i cijepljenje uz najavu

U Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača svakodnevno se od listopada provodi testiranje na SARS-COV-2 virus, dok se cijepljenje za osoblje, bolesnike, a sada i ostale građane odvija od početka godine.

Kako pojašanjava viša medicinska sestra Danijela Čukelj, za testiranje se nije potrebno naručiti:  “Pri HZJZ i HZZO naša ustanova je registrirana kao testno mjesto uzimanja brzih antigenskih testova i brzih PCR briseva. Briseve za PCR uzimamo svakodnevno od 8 do 9.30 sati, a brzo antigensko testiranje provodi se svaki radni dan od 7:00 – 14:30 h, a subotom, nedjeljom i praznikom od 8:00 – 9:30 h. Nas pet educiranih viših medicinskih sestara uzima briseve, tako da smanjimo red čekanja. Do sredine listopada na dnevnoj bazi imali smo oko 50 briseva, a od tada nam dnevno dolazi između 120 i 150 ljudi i to iz naše ali i još tri susjedne županije.”

Što se tiče cijepljenja, ono se u ovoj ustanovi kontinuirano provodi od siječnja ove godine, napomenula je dr. Irena Ištvanić Vuger. “Inicijalno je cijepljenje bilo osigurano za naše zdravstvene djelatnike, a potom nezdravstvene djelatnike. Zahvaljujući dobroj suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SMŽ na samom početku osigurali smo cjepivo za naše bolesnike koji su hospitalizirani te smo na taj način u više navrata spriječili prodor koronavirusa u naše odjele. Cijepljenje provodimo četvrtkom od 12 do 13 sati te je dostupno našim sugrađanima, koji se uz prethodnu najavu mogu cijepiti kod nas.” – zaključila je Ištvanić Vuger.

Voditeljica Izolacijske jedinice, ravnateljica bolnice dr. Marina Kovač ističe kako je velik pritisak na zdravstvo, a samim time i na ovu ustanovu.  „U našoj bolnici smo osigurali rad kroz četiri segmenta kako bismo zadovoljili potrebe pacijenata koji su naša bazična djelatnost, ali isto tako da bismo zadovoljili sve potrebe koje postoje u vezi panepidemijom COVID-19. Za naše pacijente kojima je potrebna hitna psihijatrijska pomoć mi i dalje radimo nesmetano. Naša internističko-neurološka poliklinika radi nesmetano za vanjske pacijente koji dolaze na razne pretrage, a što se tiče bolničkih pacijenata koji bi oboljeli od COVID-19, a imaju blagu ili srednje tešku kliničku sliku, za njih smo osigurali u bolnici izolacijske odjele. Jedan odjel smo prenamijenili za COVID pozitivne psihijatrijske pacijente. S druge strane, morali smo organizirati prijem palijativnih bolesnika iz bolnice Sisak, u onom segment kojem mi to možemo. Obzirom na sve okolnosti koje se tiču testiranja i cijepljenja, tu smo se  maksimalno uključili. Jako je važno pratiti svoje zdravstveno stanje, javiti se svom obiteljskom liječniku te se pridržavati epidemioloških mjera, jer nalazimo se u žestokom valu pandemije“ – zaključila je dr. Kovač.

Izvor: Radio Banovina