Sanacija odlagališta fosfogipsa

Pilot projekt sanacije deponije fosfogipsa započeo je na 1,3% ukupne površine deponije (166 ha). „Sanacija se odvija u skladu s Okolišnom dozvolom i svim Hrvatskim i EU zakonima i propisima.“, ističe Anto Marković. Vlasnik De-Fos-a dodaje kako nije riječ o nekontroliranom dovozu i odlaganju smeća i opasnog otpada. „Kontrole i inspekcije su redovite. Deponija je pod stalnim nadzorom, redovito se obavljaju propisana mjerenja. Najveća opasnost za okoliš prijeti u slučaju ekstremne kiše, jer bi tada prijetilo prijelevanje kisele vode iz deponije u okoliš. Ovo što sad radimo nikako nije i ne može biti ekocid i genocid.“, naglašava A. Marković odbacujući tako tvrdnje koje su se ovih dana mogle čuti sa saborske govornice i u javnosti.

Površina na kojoj je započeo pilot projekt sanacije bit će zatravnjena u travnju iduće godine i tada će započeti postavljanje solarnih ploča što će, na neki način, značiti i početak realizacije projekta zbog kojeg je Atno Marković kupio De-Fos. „Ukupna je površina deponije 160 ha i na toj površini planiram izgraditi solarnu elektranu snage 100 MW. Veliki je to izazov, ali uvjeren sam u uspjeh i nadam se da će to biti veliki iskorak prema zelenoj energiji, a i na druge načine bit će to važan doprinos Gradu Kutini, lokalnoj zajednici i Hrvatskoj s višestrukim krostitima.“ Istaknuo je Anto Marković.

U pilot projekt Flamtron će uložiti 4 mil. kn, a ukupna investicija izgradnje solarne elektrane iznosti 500 mil. kn. Uz iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije ovaj će projekt biti važan i za zaštitu okoliša, jer će kroz projekt biti sanirana i deponija fosfogipsa na rubu zaštićenog parka prirode.