Na aktualcu u Popovači o aktualnim projektima i Eko Moslavini

Gradsko vijeće Popovače na nedavno je održanoj sjednici aktualiziralo temu o gradskim projektima u provedbi.

Vijećnicu Katarinu Uremović (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi provedba projekta „Svlačionice“ na Sportskom parku Moslavac.

„Grad Popovača u investiciju je ljetos krenuo samostalno budući da nije ostvario sufinanciranja od strane nacionalnih i europskih fondova. Radi se o investiciji vrijednoj oko 10 milijuna kuna koja bi se trebala realizirati kroz tri proračunska razdoblja. Uz realizaciju samih svlačionica riješit će se i određeni problemi poput pristupnog puta, parkirališta, održavanja igrališta, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa pomoćnog igrališta. Dakle, u 2023. godini trebali bi imati jedan potpuno uređen sportski park koji će pružiti dodatne sadržaje naših sportašima i rekreativcima, a koji Popovača zaslužuje.“ – rekao je gradonačelnik Josip Mišković.

Gradonačelnik je napomenuo kako su sredstva osigurana u gradskom proračunu ali i kako će se ustrajati na prijavi ovog projekta na nove natječaje.

Vijećnicu Uremović zanimalo je i kakva je situacija s Tržnicom.

Gradonačelnik je u odgovoru pojasnio kako je krajem rujna održana primopredaja radova, a Gradsko vijeće upravo je na toj sjednici usvojilo Tržni red te sve ostale potrebne dokumente kako bi se raspisao natječaj za najam prostora te kako bi po njegovu završetku na tržnicu stigli i prvi korisnici.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a gradonačelnika je upitala „na koji se način određuju prioriteti pri izgradnji kanalizacijske mreže“ te kada će krenuti projekt Aglomeracije.

Gradonačelnik Mišković pojasnio je kako se radovi trenutno odvijaju u Ulici dr.Polaka, Vinogradskoj Mikulanici i Ulici Ivana Pergošića, a ovaj dio grada prioritetan je zbog guste naseljenosti, a što je zbog hitnosti izuzeto iz projekta Aglomeracije. „Iduće godine planiran je prijenos još četiri investicije na Moslavinu d.o.o. za koje smo izradili projektnu dokumentaciju, a radi se o podsustavima Ulice bana Jelačića, Radničke, Ravnika i dijela Velikog brda.“

Što se tiče Aglomeracije, ona će obuhvatiti izgradnju pročistača otpadnih voda te 58 kilometara kanalizacijske mreže, odnosno, obuhvaća sva naselja osim Moslavačke Slatine, Donje Jelenske i Ciglenice. Procijenjena vrijednost projekta 240 milijuna kuna, 85% sufinancira se EU sredstvima, 10% sredstvima Hrvatskih voda, a 5% Moslavine d.o.o. i suvlasnika, a tempo rada određuju nositelji projekta, Hrvatske vode i Moslavina d.o.o.

U sklopu aktualnog sata riječi je bilo i o stanju u Eko Moslavini, a situacija u tom poduzeću posebice je zanimala vijećnika Ivicu Kesera (HDZ). Budući da je Grad Kutina većinski vlasnik te tvrtke, on u principu i odlučuje o samom direktoru, napomenuo je gradonačelnik. „Nisam želio javno iznositi svoje mišljenje o tome, smatrao sam to nepotrebno, te samo mogu reći kako su sve odluke Eko Moslavine u kojima sam sudjelovao bile za dobrobit naših građana.“ – rekao je Mišković.