Kutinsko dijabetičko društvo obilježilo Svjetski dan dijabetesa

Uvažavajući aktualne izazovne pandemijske uvjete, vezane uz Covid-19, Kutinsko dijabetičko društvo obilježilo je ove godine Svjetski dan šećerne bolesti – 14. studeni, na nešto modificirani način. Direktan kontakt s članovima i građanima Kutine, vađenja krvi i mjerenja razine šećera u krvi, kolesterola i triglicerida te krvnog tlaka, koja zahtijevaju vrlo bliski kontakt,  nadomjestili su komunikacijom putem medija. Tako su na internetskoj stranici Društva – www.kdd.hr, objavili prigodnu prezentaciju o 100 godina od pronalaska inzulina.

„Ovaj je izum donio prije točno 100 godina preokret u liječenju i šansama za preživljavanje posljedica dijabetesa. Malo je poznato da je u to vrijeme dijabetes bio smrtonosna bolest, a znanstvenici koji su otkrili inzulin i ostvarili 1921. godine njegovu prvu praktičnu primjenu u liječenju dijabetičkih bolesnika, nagrađeni su kasnije, između ostaloga i Nobelovim nagradama“.

O ovoj temi, kao i nekim praktičnim pitanjima koja trebaju potaknuti interes građana na bolje poznavanje dijabetesa i njegovih osobina, Društvo je u prezentaciji pripremilo i prilagodilo kratki kviz o poznavanju dijabetesa, u izvornom izdanju pripremljen od strane Međunarodnog dijabetičkog saveza (IDF).

Time je realizirana još jedna od aktivnosti predviđenih projektom “Živjeti s dijabetesom u uvjetima korona krize”, koji Kutinsko dijabetičko društvo u 2021. godini provodi uz potporu Grada Kutine.

(Fotografija: arhiva 2018.)