HSS u Moslavini od 1905. do 1941.

Uz Dan grada Kutine u Muzeju Moslavine obilježena je 50. godišnjica Ogranka Matice Hrvatske Ktuine te je tom prigodom povjesničar prof. Franko Mirošević predstavio svoje istraživanje o radu HSS-a i pripremama za izdavanje knjige
“Hrvatska seljačka stranka u Moslavini od 1905. do 1941. godine”.
U ime domaćina nazočne je pozdravila ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić. U ime Grada Kutine pozdravio je gradonačelnik Zlatko Babić. Prisutinima se obratio i saborski zastupnik Željko Lenart.
Predsjednica OMH u Kutini Matea Paripović izrazila je zadovoljstvo što se na ovaj skroman i dostojanstven način obilježava važna obljetnica u novijoj povijesti Kutine. Prisjetila se i Dragutina Pasarića koji je u proteklih 50 godina rada Matice Hrvatske u Kutini ostavio duboke tragove u kulturnom i društvenom životu, te je svojim radom dao veliki doprinos u istraživanju povijesti Grada Kutine, ali i u kulturnom razvoju Kutine, jer je bio pokretač brojnih manifestacija te iniciajtor brojnih istraživanja. Tako je surađivao i sa povjesničarom prof. dr. Frankom Miroševićem, nekadašnjim gimnazijskim nastavnikom u Kutini. U spomen na Dragutina Pasarića i hrvatske branitelja prisutni su im odali počast minutom šutnje.
O knjizi čiji se izlazak očekuje uskoro, o njenoj vrijednosti za hrvatsku i moslavačku povijest i kulturu, govorio je dr. Dražen Kovačević kao recezent. Ova knjiga donosi informacije, ne samo o političkoj povijesti Moslavine, nego i o društvenoj i ekonomskoj povijesti Hrvatske i Moslavine.
Profesorica Katarina Brkić je pročitala dio iz recenzije profesorice Mire Kolar. Osim toga, prof. Brkić je nazočne upoznala i s time kako je bilo biti učenikom profesora Miroševića. Bilo je lijepo vidjeti kako je u publici bilo još njegovih učenika. Deset godina rada u Kutini, kao prosvjetni djelatnik, ostavilo je neizbrisiv trag u životu Franka Miroševića.
Svečani ton događaju dale su ŽVA “Kutinske dunje” na čemu im od srca zahvaljujemo.
Knjiga je posvećena Dragutinu Pasariću koji je bio učenik Franka Miroševića. Na njegov nagovor i upornost profesor Mirošević je i napisao ovu knjigu.
Autor knjige prof. Franko Mirošević zahvalio je svojim nekadašnjim učenicima te ih pohvalio zbog njihovog rada u kulturi i znanosti te im je zahvalio na mogućnosti da predstavi svoje istraživanje o djelovanju HSS-a u Moslavini u važnom povijesnom razdoblju.