Dan Grada: Svečana sjednica Gradskog vijeća Kutine

Svečana sjednica Gradskog vijeća Kutine održana uz Dan Grada okupila je jučer u Kutini predstavnike političkog i gospodarskog života, te je uz poštivanje epidemioloških mjera održana u kutinskom Domu kulture.
   

Sjednicu je otvorio novi predsjednik Gradskog vijeća Kutine Robert Krpes koji je tom prilikom pozdravio gradske vijećnike i sve kutinske goste. Istaknuo je kako Kutina i dalje ide smjerom razvoja poduzetničke klime, uz želju zadržavanja mladih u Kutini i nada se da će se za takav smjer zalagati svi vijećnici.
   

Što se u Kutini radilo tijekom protekle godine prikazano je kroz 10 minutni film, nakon kojega je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pozdravio uzvanike.


Kutinu je nazvao najvećim gradilištem u županiji, a najvažnijim smatra povratnu informaciju građana koju vidi kao vrlo dobru, sukladno povjerenju koje su mu dali na prethodnim izborima.

Zlatko Babić spomenuo je hrvatske branitelje, mlade i starije građane, učitelje, odgajatelje i druge profesije kojima je zahvalio na doprinosu u razvoju grada, te naveo smjer kojim Kutina ide, a to je zadržavanje mladih i olakšavanje života mladim obiteljima. “Omogućujemo to i kroz najjeftiniju cijenu dječjeg vrtića u okruženju, izgradnju novog dječjeg vrtića i ulaganja u školstvo”. Naglasio je važnost kapitalnih investicija izgradnje nove zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana, projekta Aglomeracije, ali i ulaganja u društvene domove i ruralna područja. Najvažnijim i dalje drži gospodarstvo, te intenzivno pregovaranje oko budućih projekata, a trenutno ih je, kako je rekao, desetak u raznim fazama, tako da je ukupna vrijednost projekata na kojima se radi 600 mln kn.

  I ove godine na obilježavanju Dana Grada Kutine sudjelovali su i predstavnici prijateljskog grada Dimitrovgrada iz Bugarske čiji je zamjenik gradonačelnika Joše Minkov čestitao svima Dan Grada.

Skupu se tradicionalno obratila i predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća, Helena Ružička. U ime Dječjeg Gradskog vijeća pohvalila je sve napore u poboljšanju kvalitete života djece i mladih kroz obnove dječjih igrališta i objekata za djecu i mlade.


 Zamjenik Sisačko moslavačkog župana Mihael Jurić koji je ovdje bio i u službi izaslanika predsjednika Vlade i sisačko moslavačkog župana Ivana Celjaka pozdravio je napredak razvoja u Gradu Kutini. Kutinu vidi kao lidera u gospodarstvu Sisačko moslavačke županije. Jurić je nabrojio suradnju na zajedničkim projektima grada i županije i zahvalio na podršci gradonačelniku i Kutinčanima u vrijeme snažnih potresa.


Saborska zastupnica Marijana Petir i u ime saborskog zastupnika Marina Piletića posebno je pozdravila Kutinčane čestitajući im Dan Grada. Petir je obećala i dalje svoju podršku Kutini kao središtu Moslavine. “Kutinu i moslavačku mikroregiju uvijek se smatralo samoodrživom, da mogu sami proizvesti i reinvestirati u nove projekte”, istaknula je Petir, pozdravljajući sve projekte usmjerene na očuvanje ostanka mladih u ovome kraju, ali potpore i ravnomjeran razvoj potreban je i ovome kraju. Kroz europska sredstva od 24 mlrd eura, te sredstva iz Fonda za oporavak istaknula je kako očekuje potpore i za projekte iz Moslavine.


  Program uz Dan Grada i ove su godine svojim sjajnim izvedbama obogatili učenici Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula: Filipa Knežević, Juraj Pokrivač i Filip Rode.

 Recimo i to da je ovo posljednja sjednica Dana Grada koja se obilježava 10. studenog. Naime od sljedeće godine, kako je najavio gradonačelnik, Dan Grada bit će premješten na Petrovo,  sajmeni dan i vjerski blagdan s dugom tradicijom kojega mnogi Kutinčani i smatraju Danom Grada. Neovisno i o povijesnim prijeporima oko utemeljenosti datuma 10. studenog kao prvog pisanog spomena imena Kutine u povelji Bele IV, dodatna  prednost premještanja datuma obilježavanja Dana Grada, kako je istaknuto, vidi se i u tome što se uz njega mogu održavati brojne manifestacije na otvorenom u kojima građani mogu masovnije sudjelovati.