30. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja u selu Korita

U zapadnoslavonskom selu Korita obilježena je 30. obljetnica pogibije šestorice hrvatskih branitelja pripadnika kutinske 56. samostalne bojne i 65. Samostalnog bataljuna Ivanić grad.
Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Grada Kutine, članovi obitelji, ratni suborci, predstavnici gradova Kutine, Popovače i Lipika te članovi Udruge maratonaca SMŽ Heroji ne umiru su počast braniteljima poginulima u borbi za oslobođenje ovog sela.
Katica Demeter, majka jendog od pginulih branitelja zahvalila je svima koji su se došli pokloniti i zahvaliti na žrtvi palim braniteljima, jer oni nikad neće biti zaboravljeni.

Katica Demeter

Zdenko Vugrinović, zapovjednik I. Satnije 56. samostalne bojne podsjetio je na akciju i dan koji je bio najteži dan u Domovinskom ratu 56. samostalne bojne.

23. studenog 1991. godine u borbi sa agresorom za oslobođenje sela Korita pali su pripadnici 56. samostalne bojne HV Kutina: Srećko Demeter, Krunoslav Rošin, Siniša Coha, Željko Kosović i Ivan Križak te Josip Konečni, pripadnik 65. bojne HV Ivanić Grad.

Njihova tijela razmijenjena su u Slavonskokm Brodu nakon 42 dana od ovog tragičnog dana. Zna se tko su počinitelji ovog zločina, ali roditelji i obitelji još uvijek nisu dočekali pravdu za svoje pale sinove.

     U sjećanje na poginule hrvatske branitelje u Koritima članovi Udruge maratonaca Heroji ne umiru poslijepdone su danas trčali maraton od Novske do Korita.