Obilazak radova na izgradnji Dječjeg vrtića u Kutini

U Kutini je u tijeku izgradnja novog dječjeg vrtića kod Osnovne škole Zvonimira Franka.

Novi dječji vrtić imat će 8 dječjih skupina, 3 jasličke i 5 vrtićkih, uz sve popratne sadržaje. Radove je danas obišao gradonačelnik Kutine Zlatko Babić s gradskim pročelnicima, a više o projektu rekao je voditelj projekta Mišel Novosel:

„Kroz projekt ćemo izgraditi objekt, dječje igralište, prateće prometne površine i uredit ćemo okoliš. Projekt je vrijedan 22,5 mln kn. Projektnu dokumentaciju smo sufinancirali kroz sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, oni su financirali one projekte koji se planiraju prijaviti na EU natječaje pa sad čekamo jedan veliki natječaj na koji ćemo prijaviti radove kako bi sufinancirali dio troškova. Sufinancirani troškovi izgradnje dječjeg igrališta iznose 173.000 kn, a sufinanciranje projektne dokumentacije iznosi 207.000 kn“, rekao je voditelj projekta.

 Ravnateljica Dječjeg vrtića Sandra Todorov iskazala je zadovoljstvo što će dječje skupine koje su sada razmještene u  više objekata biti u jednom objektu, odnosno novom dječjem vrtiću.
„Unatrag 43 godine nije bilo namjenski izgrađenog objekta dječjeg vrtića, već su to bile samo adaptacije prostora za vrtićke grupe. Ovo je dakle prvi namjensko izgrađeni  objekt. U vrtiću će biti smješteno 155 djece u vrtiću u 8 skupina, dobit ćemo kvalitetnu dvoranu, te samim time podići i kvalitetu boravka u vrtiću koji će biti izgrađen po najnovijim građevinskim standardima“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina.  

 Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zadovoljan je radovima na terenu koji se istovremeno održavaju i na gradskom trgu gdje se gradi nova zgrada, a uskoro će, kako je danas najavio početi i izgradnja mosta preko Kutinice.

 Kada je riječ o ovom projektu Babić ističe kako će se njime smanjiti lista čekanja: „Želja nam je da ukinemo liste čekanja pogotovo tamo gdje su roditelji zaposleni i da se približimo pedagoškom standardu. Mi smo dosad svake godine uredili po jedne jaslice, ali jasno je da je to bilo privremenog karaktera. Indirektno time želimo povećati zaposlenost u gradu. Jedna od mjera Grada Kutine je da sufinancira fiksne troškove tako da roditelji plaćaju samo prehranu one dane kada djeca idu u vrtić. Htjeli smo da roditelji ne moraju kalkulirati je li im isplativije ići raditi ili ostati kod kuće, budući da je u Kutini prisutna potražnja za radnom snagom”, kaže Babić.


 Financiranje projekta vrijednog 22,5 mln kn ići će kroz dva  osnovna izvora, kroz zaduženje i kroz oročena sredstva od prodaje Malog Lošinja kojim bi se financiralo oko 50% vrijednosti ovog projekta. “Nadamo se da će nam ovaj projekt upasti u financiranje kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti odakle očekujemo oko 50 % tako da ovaj kredit nećemo morati vraćati već da ćemo i bez njega moći izgraditi dječji vrtić”. 

 O trenutnoj fazi radova više na je rekla inženjerka Nikolina Ferenčak u ime izvođača radova, firme Petek:
„Mi smo sada u izvođenju temelja i temeljne kanalizacije da izađemo to završimo prije kiše, a onda krećemo s modularnim jedinicama, podovima, zidovima kako bi sve zatvorili i da možemo krenuti s obrtničkim radovima. U planu je i pristupna te se nadamo dobrom vremenu da sve ide prema planu“. Rekla je inženjerka Ferenčak.

 Dječji vrtić trebao bi biti izgrađen za godinu i pol dana.