Na aktualnom satu o istraživanjima nafte i plina

Istraživanja nafte i plina koje provodi poljska tvrtka Geofizika u suradnji s Vladom RH na području Moslavine, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, posljednjih mjeseci izaziva negodovanja nekih mještana. Gradovi i općine na svojim su stranicama objavili brojeve telefona na koje se mogu prijaviti eventualne štete iako, kako ističu izvođači, istraživanja nisu invazivna. No ukoliko građani primijete bilo kakvu štetu trebaju se javiti.
 Pitanja vezana uz tu temu na Aktualnom satu Gradskog vijeća postavili su vijećnici Drago Šivak (SDP) i Dragutin Vagner (HSS). „Istraživanja su zbunila ljude. Sporni su mještani koji tu ne žive, tko će za njih pregledati i napisati eventualne štete? Također je neobično da se ulazi na privatni teren ne pitajući vlasnike“, kaže Šivak. Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) ističe kako nije zadovoljan informiranjem ljudi na terenu navodeći kako su njega kontaktirali neki od građana s Gojla uplašeni za moguće posljedice u vidu presušivanja bunara ili puknuće kuća. Čak su neki od njih nazivali Geotehnološki fakultet.
  Gradonačelnik je rekao kako je riječ o projektu čiji je nositelj Agencija za ugljikovodike u RH koja je informirala gradove i općine o radovima kako bi objavili telefonske brojeve u slučaju eventualnih pritužbi ili šteta. Za njihove radove postoje sve dozvole s viših instanci, te je istaknuto kako radovi neće izazvati štetu na objektima. „Kao grad mi smo dostavili kartu klizišta i upozorili da se tamo gdje su klizišta ne mogu vršiti istraživanja ako stručne službe tako ocijene“, kaže gradonačelnik. Dodaje kako su održani sastanci s mještanima Gojla i Mišinke i predstavnicima tamošnjih mjesnih odbora na koje su pozvani izvođači radova no nema toga autoriteta, niti energetskih stručnjaka koji bi promijenili mišljenje nekih građana. Ispitivanja nafte i plina osobito na Gojlu, kolijevci plina i nafte može se promatrati kao mogućnost za dodatan razvoj ukoliko ima potencijala za crpljenje nafte i plina, no Grad Kutina samo je posrednik u tom istraživanju. “Dali smo im shemu klizišta koja je dio prostorno planske dokumentacije, tražili smo da se to uzme u obzir. Za kontakt sa stanovništvom zadužen je pročelnik Odjela za komunalni sustav Eduard Gelešić“.