GV Kutine: rebalans proračuna; nagrade Grada; Husnjak – izabran za direktora Eko Moslavine

Gradsko vijeće Kutine na jučer održanoj sjednici usvojilo je rebalans proračuna za 2021. godinu. Glavni razlog rebalansa proračuna je osiguravanje sredstava za gradnju nove zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana.
“Počeli smo s izgradnjom multifunkcionalne zgrade što je projekt vrijedan 39 mln kn kojim će se osigurati gradnja 27 stanova od kojih 12 za HRVI branitelje i 15 po modelu POS-a. Financijska konstrukcija projekta sastoji se od nekoliko stavki prvenstveno od učešća APN-a, ali i učešća Grada Kutine. Za to je bilo potrebno osigurati financijska sredstva u našem proračunu jer ponuda je veća od prvotne cijene”, rekao je gradonačelnik Kutine.

Predloženi rebalans proračuna je u visini 23,5 mln kn te će proračun iznositi 229 mln kn, objasnio je pročelnik za financije Ivan Crnac. Grad će kupiti poslovne prostore u zgradi putem kreditnog zaduživanja, a poslovne prostore kasnije planira prodati po većoj cijeni. U tu svrhu grad će podići kredit od 23,5 mln kn .
Kreditno zaduženje za zgradu na trgu podržalo je 12 vijećnika, dok ih je 5 bilo suzdržano.

Jasminka Molnar (SDP) rekla je kako gradu ovakva dvorana za 13 mln kn nije potrebna već da treba ulagati u postojeću kino dvoranu, obzirom da se gradi vrtić, obećan je dom za starije i nemoćne, te je pobrojala sva kreditna zaduženja koja ukupno iznose 49 mln kn i postavila pitanje zašto se toliko zadužujemo?

Crnac je odgovorio kako grad strogo vodi računa o kreditnim zaduženjima te da u travnju izlazi zaduženje od 19 mln kn, tako da se o kreditnoj dinamici vodi briga. “Grad je dobro kreditno sposoban i sve dospjele obaveze plaća”, zaključio je Crnac.


Vijeće je potvrdilo i prijedlog povjerenstva za dodjelu ovogodišnjih nagrada Grada Kutine. Tako će nagradu za životno djelo dobiti Branko Straga, aktualni predsjednik Udruge umirovljenika Petrokemije. Nagradu za životno djelo Branko Straga dobit će za dugogodišnje promicanje nogometnog i sportskog ugleda Grada Kutine, te snažan poticaj široj zajednici aktivnim radom u Udruzi umirovljenika Petrokemije.
  Dobitnici godišnjih nagrada Grada su Zaklada Sandra Stojić i Atletski klub ODISEJ. Zaklada Sandra Stojić nagrađena je zbog promicanja potrebe i važnosti palijativne skrbi u obitelji, širenja zakladništva i filantropije, borbe protiv socijalne isključenosti, zagovaranja ljudskih prava, promicanja zdravlja i širenja volonterstva.
  Atletski klub ODISEJ nagrađen je za poticanje i razvijanje atletskog sporta osoba s invaliditetom, te za izvanredne sportske uspjehe na državnoj i međunarodnoj razini, poput Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020.

Na sjednici je potvrđena odluka o imenovanju novog direktora Eko Moslavine. “Riječ je o inženjeru građevine Danijelu Husnjaku, zaposleniku Ureda za prostorno planiranje u Gradu Kutini koji je tijekom 13 godina obnašao dužnost pročelnika u resoru zaštite okoliša, radio je u vrijeme gradnje komunalne deponije i ima upravljačkog iskustva” – rekao je gradonačelnik Babić. Dio dosadašnjeg rada predloženog Husnjaka na sjednici GV-a predstavio je pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić koji je zajedno s pročelnikom za komunalni sustav Edom Gelešićem činio povjerenstvo koje je na prijedlog gradonačelnika odabralo Husnjaka kao najboljeg kandidata.
Među 7 pravovaljanih kandidatura bila je i kandidatura dosadašnje direktorice Adrijane Cvrtila koja će u tvrtci, kako je rečeno, i dalje imati priliku obnašati više rangiranu funkciju.
  

Nebojša Čović u ime Kluba vijećnika HDZ-a pozdravlja odluku izbora, kako je rekao, nestranačkog kandidata Husnjaka. Čović ističe i kako je poduzeću potrebna pozitivna klima i radna atmosfera.
Dio oporbe ne slaže se s tim odabirom. “Nemamo na uvid životopis, ni detaljne reference, ne možemo glasati za nekoga koga ne poznajemo” – ističe Dragutin Vagner (HSS). Ispred Kluba vijećnika SDP-a Jasminka Molnar također kaže kako nema životopisa ni kompletne dokumentacije. Gradonačelnik ih poziva da dođu u Upravni odjel za gospodasrtvo gdje mogu provjeriti sve što ih zanima oko  kandidata za kojega kaže da je dobro upućen u temu gospodarenja otpadom i koji se smatra najboljim rješenjem za Eko Moslavinu koja se nalazi u problemima. Vijećnika Dragu Šivaka (SDP) zanima na koji će način novi direktor rješavati probleme, što će biti s radnicima ukoliko se Popovača izdvoji kao komunalno poduzeće, hoće li biti otkaza, poskupljenja, jer su ionako cijene otpada u Kutini vrlo visoke. Postavlja i pitanje odakle novac za jednu plaću više ako direktorica ostaje u poduzeću? Babić odgovara kako će za sve trebati fleksibilnosti, ali neće biti otkaza već će zadatak biti zaposliti ljude. Za imenovanje Danijela Husnjaka glasalo je 12 vijećnika. Od 3 vijećnika SDP-a 2 vijećnika bila su protiv, jedan suzdržan. Laburist Dalibor Žiljak bio je za imenovanje Husnjaka. Vijećnik MOST-a Ivica Glibo bio je suzdržan, kao i vijećnik HSS-a Dragutin Vagner.


 Sjednica je počela aktualnim satom na kojem je bilo riječi o prošloj sjednici na kojoj vijećnica Molnar nije dobila mogućnost dodatnog pitanja, te je ona ponovno potaknula tu temu. Zaiskrilo je i oko njezinog prijedloga gradonačelniku da organizira aktualni sat za građane Kutine radi njihovog boljeg informiranja o situaciji u gradu. Gradonačelnik joj je odgovorio kako on aktualni sat s građanima Kutine ima svakodnevno na terenu, u svom uredu, mailom i telefonski, te zaključuje da su njegova vrata građanima uvijek otvorena.