U ponedjeljak 13.09. počinje prva faza popisa stanovništva – digitalnim putem

U ponedjeljak 13. 09. kreće prva faza popisa stanovništva. U toj fazi od 13. do 26. rujna stanovništvo će se popisivati kroz elektronički sustav e-građani. Sljedeća faza popisivanja od 27. rujna do 17. listopada bit će popisivanje na kućnoj adresi.
Građanima se savjetuje da pripreme OiB, podatke o osobama s kojima žive u kućanstvu kako bi vrlo jednostavno i brzo mogli popuniti obrazac. Sve detaljnije informacije građani već sada mogu dobiti na web stranici www.popis2021.hr gdje su definirani obrasci, a za popunjavanje obrazaca potrebno je oko 15-20 minuta.
Druga faza popisivanja počinje 27. rujna i traje do 17. listopada. U tom periodu će svi popisivači doći na kućnu adresu svakog kućanstva ili osoba koje su se samopopisale. Oni koji su svoja kućanstva popisali elektronskim putem imaju samo jednu interakciju s popisivačem, a to je da mu predaju šifru koju će dobiti nakon što ispune obrazac elektroničkim putem.
Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova predviđene su kazne za sve one koji se ne popišu, odnosno odbiju dati podatke ili daju netočne ili nepotpune podatke u vrijednostima od 2.000 do 5.000 kuna.