PULS “Moslavački štrk” izlaže u Novom Marofu

U ponedjeljak 6. rujna 2021. godine u Galeriji Kulturnog centra Ivan Rabuzin svečano je otvorena izložba slika članova PULS-a “Moslavački štrk” u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof. Likovna izložba  “NADOHVAT MAŠTE” –  hommage a Gustav Klimt, nastavak je međusobne uspješne suradnje započete prije nekoliko godina.

Prigodne riječi dobrodošlice prisutnim autorima i publici uputila je ravnateljica POU Novi Marof Ivana Kušek, a riječi zahvale na prijateljskom gostoprimstvu u ime Udruge uputila je članica Zlata Benčec, koja je  čin otvorenja uveličala recitalom svojih stihova.

Izložba “Nadohvat mašte” tematikom je posvećena likovnom stvaralaštvu svjetski poznatog slikara Gustava Klimta.  On je bio umjetnik ispred svog vremena, osnivač i predsjednik Bečke secesije, skupine umjetnika koji su dijelili zanimanje za slikarstvo izvan akademske tradicije. Nije njegovao neki poseban stil umjetnosti, već je promovirao umjetničku slobodu kao filozofsku ideju. Klimt je bio slikar koji se nije želio svidjeti mnogima, bio je samozatajan, ali avangardan slikar. On slavi ženu koju slika, a njegove slike karakterizira bogatstvo kolorita, romantične, cvjetne spirale i zlatni otočići koji izviru iz zagrljaja jarkih nijansi crvene i žute, simbolizirajući želje koje dozivaju ljubav.

Na izložbi Hommage a Gustav Klimt svojim likovnim radovima predstavili su se: DUBRAVKA DEL PONTE, JOSIPA BENAC, DOBRA VEIN, HAJRUDIN OSMANAGIĆ, BRANKA VRBANIĆ, DAJANA BUDOVAC, VALERIJA JELČIĆ, MARIJA MILOŠEVIĆ, DANIJELA MAKOŠ REPAJA, ZLATA BENČEC, JELENA SREDNOSELEC, KATA JERKOVIĆ, DESANKA MINKS i MARIJA PUKEC ŽIGIĆ.

Izložbom “Nadohvat mašte” slikari PULS-a “Moslavački štrk” željeli su predstaviti fenomen amaterizma u slikarstvu kao izraza izvorne težnje prema stvaralaštvu potaknuti austrijskim umjetnikom Gustavom Klimtom koji nije bio akademski slikar. Autori izložbe inspirirane stvaralaštvom najpopularnijeg predstavnika bečke secesije su amateri koji su istinski ljubitelji, likovno se izražavajući isključivo iz duhovnih i emocionalnih pobuda. Umjetničko stvaranje pomaže im da se izdvoje iz svakodnevne rutine i materijalnih okvira, spoznajući svjesnost  moći stvaranja koja ih uzdiže u paralelnu realnost i neke nove frekvencije. Ljubav prema umjetnosti članove udruge “Moslavački štrk” spontano potiče da se umjetnički izraze s željom da svojim radovima oplemene društvo u kojem žive.

Izložba je za javnost otvorena do 6. listopada 2021. godine.