Obilježen Europski tjedan mobilnosti

I ove godine u Kutini je obilježen EU tjedan mobilnosti. Ova hvale vrijedna inicijativa se u svijetu održava po 20 put, a  Grad Kutina obilježava 13 godina sudjelovanja u ovoj inicijativi. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je „Održiva mobilnost za zdraviji život“. Odabir ove teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Upravo zbog toga, ovogodišnja inicijativa se održava od sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, jer osim poboljšanja zdravlja ljudi, vožnja bicikla i pješačenje također su korisni za očuvanje mentalnog zdravlja, odnosno vježbanje pješačenjem ili vožnjom bicikla ubrzava krvotok, oslobađa endorfine i smanjuje opću razinu stresa.

„Grad Kutina se može pohvaliti da je u proteklom razdoblju učinio puno toga što se tiče kretanja pješaka, ali i rekreativne šetnje i trčanja.  Uredili smo pješačku stazu uz rijeku Kutinicu i poučnu stazu Turski stol koja prolazi kraj kutinskog bazena. Uz to, pripremamo niz projekta za daljnja uređenja pješačko-biciklističkih staza jer nam je krajnji cilj imati kvalitetnu pješačko-biciklističku stazu od prijamnog centra Repušnica u Lonjskom polju do Kutinske Slatine, odnosno Šartovca i budućeg jezera Polojac koje se planira graditi u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Babić. 


Grad Kutina se i ove godine uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti te je u  suradnji s Turističkom zajednicom grada Kutine, Biciklističkim klubom Kutina, Planinarskim društvom Yeti te Dječjim vrtićem Kutina će pripremio  nekoliko događanja na području grada.
Kako bi se građane potaknulo na promišljanje o mobilnosti bez zagađivanja, ulica Trg kralja Tomislava bila je od 10:00 do 17:00 sati zatvorena za promet, dok je Trg dr. Franje Tuđmana postao platno za oslikavanje djece iz dječjeg vrtića. Djeca su tako oslikava Trg, preskakala uže, igrala tenis i nogomet te se družila na otvorenom. Na oslikavanju Trga pridružili su im se i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić,  zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić te ravnateljica Dječjeg vrtića Sandra Todorov. 
„Iz Dječjeg vrtića Kutina 5 grupa vrtićanaca sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Želja nam je uključiti sve veći broj djece u sve aktivnosti vezane za kretanje i zdrav način života jer  naš vrtić nosi titulu Eko vrtić“, rekla je Sandra Todorov, ravnateljica DV Kutina. 


Proteklog vikenda Planinarsko društvo Yeti uslijed lošeg vremena je u vlastitom aranžmanu i zasebnim obilascima obišlo Moslavačku goru. U poslijepodnevnim satima održani su tradicionalni biciklistički i pješački obilazak grada Kutine.

Biciklistički klub Kutina poveo je zainteresirane u otkrivanje neotkrivenog Lonjskog polja, dok je turistički vodič uputio sve u šetnju gradskim ulicama, usput otkrivajući manje poznate informacije o gradu u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja. Oba obilaska započela su na Trgu dr. Franje Tuđmana, kod znaka KUTINA gdje ih je pozdravila direktorica Turističke zajednice i zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić. 

U vremenu održavanja akcije Turistička zajednica grada Kutine organizirala je i nagradnu igru u sklopu koje će nagraditi najhodača i najbiciklista. U vremenu od 16 – 22.9. prilikom hodanja ili vožnje biciklom, bilo je potrebno uključiti vaše mobilne aplikacije za hodanje i bicikliranje i postanite najhodač ili najbiciklist EU tjedna mobilnosti u Kutini. Pobjednik je osoba koja je u navedenom vremenu imala najviše koraka (za hodače), te najviše prijeđenih kilometara (za bicikliste). (izvor:www.kutina.hr)