Dan otvorenih vrata Zaklade Ivanova kuća

Dan Alzheimerove bolesti Zaklada Ivanova kuća obilježila je danom otvorenih vrata u svojim prostorijama u Crkvenoj ulici u Kkutini.
„Alzheimerove bolest je dramatična bolest uslijed koje čovjek prestaje biti čovjek.“, naglasio je p. Mariano Passerini upravitelj Zaklada te je dodao. „Putem brata Bonifacija, našeg Kutinčana, naša je zadaća da senzibiliziramo građane i javnost za ovu bolest te da pobudimo suosjećanje za oboljele i članove njihove obitelji.“
Zaklada Ivanova kuća u proteklih 10 godina u Kutini je provela niz aktivnosti, programa i projekata kako bi se povećala svijest o Alzheimerovoj bolesti i pomoglo oboljelima. Zaklada je organizirala i veliki broj volontera koji svakodnevno na razne načine pomažu oboljelima i njihovim obiteljima, koje se vrlo teško nose sa situacijom u kojoj su se našli njihovi najbliži. „Alzheimerova bolest je neurološka bolest. Nije riječ o psihičkoj ili duševnoj bolest, riječ je o odumiranju mozga. Kako bismo promijenili odnos prema oboljelima bilo je potrebno skinuti stigmu i ukloniti predrasude o Alzheimerovu bolest, koju su članovi obitelji oboljelih ne tako davno skrivali i nepotrebno se sramili.“, istaknula je dr. Ljubica Tucaković.
Kako bi se oboljelima vratilo dostojanstvo potrebna je i podrška i pomoć zajednice i zato je važan rad volontera. „Zaklada Ivanova kuća okupila je značajan broj volontera. Zahvalni smo na tome, jer pomažućima starijima, oboljelima i usamljenim sugrađanima i mi kao volonteri dobili smo puno te smo postali bagitiji, sretniji i bolji ljudi.“, rekao je Josip Marić, volonter Zaklade.
U Danu otvorenih vrata predstavljen je i projekt „Ne zaboravimo one koji zaboravljaju“, zaklade Ivanova kuća. Mirjana Kovačić, voditeljica projekta istaknula je kako se već sada, u 6 mjeseci provedbe projekta vidi napredak. „Korisnici usluga georontodomaćica zadovoljni su i sretniji jer im se poboljšala kvaliteta života. Više nisu usamljeni i taj neposredni ljudski kontakt i druženje često im je i važniji od konkretne pomoći u njihovim kućanstvima. Žene zaposlene kroz ovaj projekt u okviru Nacionalnog programa Zaželi zadovoljne su jer su pronašle zaposlenje i također su poboljšale svoju kvalitetu života.“, rekla je voditeljica projekta.
Korisnici usluga u projektu zahvalni su što su u mogućnosti biti dio ovog projekta te ističu kako se osjećaju kao dio jedne velike obitelji i to zajedništvo je ,prema njihovim, riječima najveća vrijednost projekta.
„Brat Bonifacije bio je blizu ljudima, oboljelima, starima, nemoćnima, bez razlike. Zato je on na putu svetosti i mi slijedimo njegov put kako bismo bili tu za sve kojima je potrebna pomoć i ohrabrenje.“, poručio je na kraju p. Mariano Passerini.