„Barun Trenk – novo lice legende“ – izložba u Galeriji Muzeja Moslavine

U kutinskoj Galeriji sinoć je otvorena izložba „Barun Trenk – novo lice legende“. Izložbu je organizirao Muzej Moslavine u suradnji sa Masarykovim sveučilištem i kapucinskom grobnicom Brno a njezini autori su Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová i Petr Vachůt.

 Izložba je po svemu drugačija od onoga što su kutinski posjetitelji dosad imali priliku vidjeti. Bazira se na suvremenim umjetničkim alatima i forenzici u kojoj nove tehnologije predstavljaju alat uz pomoću kojega su autori došli do zanimljivih podataka o barunu Trenku.
  O barunu Trenku i izložbi govorila je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić ističući i povijesne činjenice prema kojima je barun Trenk europski brend za mnoge slavonske i europske gradove koji su, na neki način vezani uz njega. Trenk je naime vezan uz Slavoniju u kojoj je imao i povijesnu postrojbu Trenkovi panduri iz Požege.

 O cijelom životnom putu baruna Trenka poznatog i neustrašivog  vojskovođe koji je ratovao za caricu Mariju Tereziju i austrijsko nasljeđe možete saznati razgledajući postavljene eksponate, no najzanimljiviji dio je svakako sama rekonstrukcija posmrtnih ostataka njegova tijela, mumificirano lice avanturiste koji je ranjavan više puta.

Načinjeno je preko 27 000 CT snimaka glave i tijela od kojih je napravljeno 157 digitalnih modela, a mumificirano tijelo se snimalo pod infracrvenim i ultraljubičastim zrakama koje prikazuju golim okom nevidljive detalje površine.


 Rekonstrukcija Trenka je jedinstvena po tome što se istovremeno uz lice rekonstruiralo i cijelo tijelo, uključujući i odjeću. Osim rekonstrukcije napravljena je i animacija tako da je digitalnom modelu Trenka bio pridružen pokret upotrebom istih animacijskih programa i postupaka kakve upotrebljavaju filmski studiji.

   Ovu zanimljivu izložbu otvorio je pročelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić, koji je Muzeju Moslavine poželio uspješnu sezonu kulturnih događanja, te pozvao građane Kutine da posjete ovu iznimnu povijesnu izložbu.