Krenula sezona rajčica

Prve ovogodišnje moslavačke rajčice stalni su kupci i proizvođači jedva dočekali. Riječ o jednogodišnjoj biljci za čiji uspješan uzgoj potrebno je osigurati sunčana mjesta i dovoljno vlage. Nije ju potrebno uzgajati u plodoredu jer je biljka koja voli doći na isto mjesto u vrtu nekoliko godina za redom, stoga ne čudi da se obitelji Cerovec iz Volodera, uz proizvodnju salate, paprike, luka i ostalog sezonskog povrća, odlučila upravo za rajčicu  kao najzastupljeniju kulturu. Proizvodnjom povrća bave se 6 godina, a upravo zbog ekološkog uzgoja, ali i nepovoljnih vremenskih prilika, ulaganja su veća, ističe nositelj OPG-a Dominik Cerovec.

„Ulaganja su u svakom slučaju veća, uz veću količinu vode za zalijevanje tu su i mreže te ventilacija kako bi se izbacila toplina iz plastenika. Trenutno smo u fazi intenzivne berbe,  kasnimo gotovo mjesec dana u odnosu na godine prije zbog vremenskih uvjeta koji su na početku bili jako loši.“ -pojasnio je Cerovec.

Unatoč svemu, ove godine u uzgoju imaju oko 1600 stabljika rajčice, a kupci ovisno o svom ukusu, mogu birati između četiri sorte, šljivara, groz-rajčice, cherry rajčice i volovskog srca.

Trenutno ubiru oko 400 kilograma rajčice dnevno, a ističu kako je riječ o prosječnom urodu te kako su zadovoljni cijenom.

„Proizvodnja nam se još uvijek isplati, naime, zarada nam je dodatan prihod u kućni budžet. Plan nam je povećati plasteničku proizvodnju, no, to ćemo s vremenom odlučiti. Teško je, ulaganja su velika, gotovo sve radimo i financiramo sami, jedina potpora koju smo zasad dobili je potpora od Grada. Što se tiče EU fondova, uvijek je bila riječ o spletu okolnosti zbog kojih nismo uspjeli kandidirati se. Cijene materijala su visoke te se nadamo ostvarenju određenih potpora koje bi nam pomogle pri željenom proširenju.“ – istaknuo je Dominik Cerovec.

Napomenimo i kako gotovo sve poslove supružnici Cerovec obavljaju sami. Kada je potrebne nešto obaviti intenzivnije aktiviraju i djecu te nadničare, za koje ističu kako ih je sve teže pronaći.  Većinu svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu, a kupci su im pretežno ljudi koji u Voloderu i okolici imaju vikend kuće, te za njih imaju samo riječi hvale. Osim na kućnom pragu trenutno svoje proizvode prodaju i u centru Popovače stoga ih veseli otvorenje tržnice koje je najavljeno za jesen.