Građani imaju pravo na informaciju i odluku

Na traženje Grada Kutine javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš izgradnje Eko reci projekta u ILZ Kutina bit će organiziran na daljinu, online na gradskom youtube kanalu u četvrtak 26. kolovoza 2021. s početkom u 11 h. Javni uvid je najavljen u Gradskoj vijećnici, ali zbog epidemiološke situacije Grad Kutina zatražio je online javni uvid u projekt u čijem sastavu se planira gradnja kogeneracijskog postrojenja u kojem će se spaljivati 25 t/h opasnog i neopasnog otpada. Tim povodom SDP Kutina oglasio se Prriopćenjem za javnost, a HSS Kutina, sazvao je konferenciju za novinare u vrijeme početka online javnog uvida u Stiduiju utjecaja na okoliš Eko reci Parka.

PRIOPĆENJE GO SDP-a Kutina u vezi javnog izlaganja i javne rasprave Studije utjecaja na okoliš Eko reci parka
Kao što se i dalo naslutiti, u Kutini se želi izgraditi postrojenje za toplinsku oporabu otpada pod nazivom Eko reci park, u kojoj će se spaljivati 25 tona otpada na sat.
Kutinčane nije nitko pitao žele li spalionicu takvog kapaciteta u svom gradu.
Hoće li Kutina postati grad za prikupljanje i spaljivanje otpada iz cijele jugoistočne Europe?
Navedeni kapaciteti to nagovješćuju.
Što Kutinčani dobivaju izgradnjom takvog postrojenja?
U tijeku je javna rasprava i javni uvid Studije utjecaja na okoliš izgradnje postrojenja Eko reci parka koja traje do 11. rujna 2021.
Javno izlaganje trebalo je biti održano 26. kolovoza u 10 sati u Gradskoj vijećnici, što je izazvalo osjećaj sumnje jer vijećnica veličinom nije dostatna za održavanje ovako, za budućnost Grada vrlo bitnog javnog predstavljanja.
Jučer je objavljeno kako će se javna rasprava, na traženje Grada Kutine, ipak održati online, opravdavajući se epidemiološkim mjerama, što je neprihvatljivo jer trenutne mjere dopuštaju održavanje takvog skupa u dvoranama poput kutinskog kina.
Na ovaj način, izbjegavanjem direktnog predstavljanja projekta građanima, raspiruje se osjećaj prikrivanja, protiv čega ćemo se glasno boriti.
Građane pozivamo da u što većem broju izraze svoje mišljenje, primjedbe i prijedloge o Studiji vezanoj uz izgradnju Eko reci parka i to dostave pisano, poštom ili osobno na adresu:
Sisačko moslavačka županija,
Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša,
Rimska ulica 28, 44000 Sisak,
s naznakom „PUO – Eko – reci park“
ili slanjem na e-mail: blanka.bobetko-majstorovic@smz.hr s naznakom „PUO – Eko – reci park“
Gradonačelnik i gradske institucije moraju djelovati u službi građana i omogućiti sve da građani dobiju detaljne i pravovremene informacije, stoga ovim putem pozivamo gradonačelnika Babića da sugerira održavanje javne rasprave u živo, u velikoj kino dvorani gdje je moguće ispoštovati trenutne epidemiološke mjere i kvalitetno održati javno predstavljanje, te po potrebi i ponoviti nekoliko puta susret kako bi građani bili u potpunosti upoznati sa Studijom i temom izgradnje ovako velikog postrojenja.
Građani, Vi imate pravo na informaciju i odluku.
U Kutini, 24. kolovoza 2021. godine
GRADSKA ORGANIZACIJA SDP-A KUTINA