Aglomeracija Kutina odvija se sukladno planu

Poduzeće Moslavina d.o.o za javnu opskrbu i odvodnju uspješno provodi projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Kutina“  čijom će se realizacijom ostvariti učinkovito upravljanje sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kroz vodoopskrbno područje Moslavačka Posavina. Projekt je vrijedan gotovo 500 milijuna kuna, a realizira se sredstvima EU i nacionalnih fondova te sredstvima lokalne samouprave.

Prilikom obilaska radova u ulici Kralja Zvonimira gradonačelnik Zlatko Babić potvrdio je da je riječ o najvažnijem infrastrukturnom projektu koji se provodi na području Grada Kutine i njegovih prigradskih naselja te da je dinamika radova sukladna planiranoj. „Izuzetno nas veseli da radovi idu izuzetno dobro. Projekt se trenutno odvija u našim prigradskim naseljima gdje se odvija nova mreža za vodovod i odvodnju, a paralelno s tim radovima, oni se odvijaju i u samom gradu gdje se mijenja postojeća dotrajala mreža.” – rekao je gradonačelnik Babić.

Zbog radova koji se odvijaju na više lokacija građane se moli za strpljenje. „Građani najviše negoduju u fazi kada se završi ukopavanje cjevovoda, pa do samog asfaltiranja, odnosno u fazi testiranja i izrade kućnih priključaka. Nadam se da ćemo uspješno sve završiti u roku i ono što mogu reći, poradit ćemo na boljoj komunikaciji s građanima kako bi pravovremeno znali u kojim se ulicama odvijaju radovi i koliko dugo će oni trajati, a sve s ciljem bolje organizacije kretanja po samome centru grada.“ – pojasnio je gradonačelnik.

Uz izgradnju novih 130 km mreže aglomeracije Kutina, odnosno 80-ak km vodoopskrbne mreže te 50-ak km kanalizacijske mreže, projekt uključuje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. „Provedbom ovog projekta najviše će dobiti naši građani u prigradskim naseljima, naime, oni će dobiti dugo očekivani vodovod. Potom dio sugrađana koji živi u naseljima bez kanalizacije, dobit će tu infrastrukturu. No, ono što je također jako važno, svi zajedno dobit ćemo novi uređaj za pročišćavanje vode. Uz prilagodbu svim zakonskim propisima EU, podići će se i sama kvaliteta vode te kapacitet, što je dosadašnjim uređajem bilo upitno. Također, smanjit ćemo gubitke postojećeg vodovoda zamjenom cjevovoda, a poboljšat ćemo i sustav odvodnje. Kroz ove radove obogatit ćemo značajno našu komunalnu infrastrukturu, a stvorit ćemo i uvjete da kasnije možemo samostalno raditi priključke na vodovod i kanalizaciju, za kućanstva koja se nalaze izvan glavnih vodova, u sporednim ulicama.“ – napomenuo je gradonačelnik.

Realizacijom ovog projekta čiji završetak očekujemo 2023. godine podiže se ljestvica standarda života stanovnika ovog kraja, a njegova realizacija je i preduvjet za stvaranje pozitivne poslovne klime, razvoj turizma i gospodarstva u cijelosti.