Zagrebački ansambl flauta nastupio na Jelengradu

U organizaciji Grada Popovača i gradske Turističke zajednice, a uz pomoć Vimal akademije u nedjelju 4. srpnja je na srednjovjekovnoj utvrdi Jelengrad održan  glazbeni koncert Zagrebačkog ansambla flauta.

Riječ je o jedinom ansamblu takve vrste u Hrvatskoj čiju jezgru čini kvartet, premda se ovisno o djelima broj izvođača povećava do sedam. Okuplja već iskusne izvođače, mlade umjetnike i studente flaute, a osobitu pozornost posvećuje izvedbi djela domaćih skladatelja, potičući tako nastajanje novih skladbi, čime doprinose obogaćivanju domaće i svjetske literature za ovaj instrument. Repertoar ansambla je vrlo širok, a u ovoj su prigodi uz klasična djela, izvedena i  djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike kreirajući tako fascinantne nove zvukovne pejsaže.

Ovo je bio prvi kulturni događaj na prostoru  Jelengrada nakon što je napušten sredinom 16. stoljeća. Njegov značaj za razvoj i promociju kulturne djelatnosti odnosno zaštitu baštine na ovom području prepoznalo je i resorno Ministarstvo koje je financiralo projekt koncerta, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Josip Mišković.

„Nadam se da je ovo početak dobrog korištenja ovog značajnog i zanimljivog prostora. On je, prije svega, zahvaljujući konzervatorima i Povijesnoj udruzi Moslavina, sačuvan od propadanja i na tome im zahvaljujem. Mislim da je očuvanje ove naše utvrde iznimno važno za razvoj turizma i kulture ovog kraja, a posebice je značajno i za održavanje koncerata klasične glazbe koji su, kako smo imali prilike čuti, maestralni.“ – rekao je gradonačelnik Mišković.

Koncert je uveličao scenski prikaz graničara koji su čuvali Jelengrad u 16. stoljeću, a pozitivno ga je ocijenila mnogobrojna publika željna ovakvih kulturnih događanja u prigodnom ambijentu, među kojom su uz gradonačelnika bili i njegov zamjenik Lovro Miklaužić, te predsjednik Gradskoga vijeća Saša Jagarčec, voditeljica TZG Popovača Ksenija Tomac Špoljarić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić, predsjednica Povijesne udruge Moslavina dr.sc. Silvija Pisk te voditelj Vimal akademije Marko Jurakić.