Sjednica GV Kutina; računi za dječji vrtić niži od 1.rujna

Gradsko vijeće Kutine održalo je posljednju sjednicu prije ljetne stanke na kojoj je izglasana odluka o smanjenju cijene vrtića za režijske troškove od 1. rujna. Jedna je to od odluka uvrštenih u rebalans proračuna za tekuću godinu. Tome je prethodilo usvajanje izvršenja proračuna za 2020. koje je dobilo potrebnu većinu glasova Koalicije na vlasti, a koje je predstavio pročelnik za financije Ivan Crnac.
 

Usvojen je i prvi rebalans proračuna za ovu godinu sa 12 glasova za i 5 suzdržanih. “Izmjenama i dopunama, proračun je na razini 152 mln kn, te je smanjen za 19 mln kn. U biti su to pomoći koje je grad trebao dobiti za energetsku obnovu. Natječaji su još u tijeku pa ako eventualno budu prošli naši projekti uključit ćemo ih u proračun. U izmjene je uvršten besplatan dječji vrtić, dogradnja deponije, sufinanciranje sortirnice, beskamatni kredit koji moramo vratiti Ministarstvu financija itd.”, rekao je pročelnik za financije Grada Kutine.
  

Gradonačelnik Zlatko Babić ističe kako su neki projekti koji se financiraju sredstvima EU izbačeni, jer nije bilo natječaja, ali sve što ide u realizaciju i što je uvjet da bude u poračunu, kako bi se mogli potpisati ugovori s izvođačima radova, uvršteno je ovim rebalansom. “Tu su sredstva za izgradnju višenamjenske zgrade na trgu kako bi se mogli potpisati ugovori s APN-om, nositeljem izgradnje te zgrade. Drugi važan projekt koji će biti sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša je proširenje deponije komunalnog otpada koja će se koristiti narednih 5 godina, pa eventualno prihvatiti i otpad nekih jedinica lokalne samouprave iz Sisačko moslavačke županije, za koje će postojati uvjeti na deponiji”, ističe Babić.  

  Projekti koji će se realizirati i već su uvršteni u proračun su izgradnja dječjeg vrtića, mosta preko Kutinice, parkirališta u Dalmatinskoj ulici, te je i tu došlo do manjih korekcija ovim rebalansom.  Vijeće je usvojilo kreditna zaduženja 3,3 mln kn za sortirnicu otpada, te 1,5 mln kn za izgradnju parkirališta u Dalmatinskoj ulici.
 Izglasalo je i smanjenje računa za dječji vrtić, točnije za režijske troškove. “To je najznačajnji dio računa, veći od 70%, i ta mjera kreće s 1.09. Tako će u novoj pedagoškoj godini roditelji plaćati samo hranu kroz račun za dječji vrtić, za one dane kada su djeca u vrtiću, dok će režijski trošak plaćati Grad Kutina. To je prvi korak rasterećenja, a o toj smo temi razgovarali s drugim gradovima kojih nema puno, da vidimo njihova iskustva. Na godišnjoj razini Grad Kutinu to će koštati 3,5 mln kn”, ističe gradonačelnik..
 

Vijećnica SDP-a Jasminka Molnar kao samostalna vijećnica i kao predsjednica Kluba vijećnika (SDP, Laburisti) u raspravi je istaknula kako to nije u skladu s predizbornim obećanjima o besplatnom vrtiću koje je dala Koalicija na vlasti. Inače vijećnica Molnar i na ovom je vijeću bila najaktivnija, te je uputila niz kritika na pojedine stavke proračuna, prvenstveno na njihov prikaz, za koji ističe da treba biti jasniji i bolje obrazložen po uzoru na druge gradove, navodeći Bjelovar kao primjer.
 

Nebojša Čović u ime Kluba vijećnika HDZ-a pohvalio je rebalans koji nastavlja planirane aktivnosti izgradnje, te donosi nove kapitalne projekte, a posebno je pohvalio ulaganja u sport.
  Vijećnik Ivica Glibo kao predsjednik Kluba vijećnika (MOST/DP) pohvalio je rebalans prvenstveno zbog rasterećenja računa za dječji vrtić, te rekao kako mu je žao zbog toga što se neki od projekata nisu realizirali, no kako ističe, bolje je imati stavke u proračunu koje se nisu realizirale i spremnu dokumentaciju, jer u slučaju otvaranja prilika može se brzo djelovati.
 

Zlatko Babić odgovarajući na kritike Kluba SDP/Laburista oko toga da vrtić nije besplatan sukladno predizbornom obećanju istaknuo je kako je ovo prvi korak rasterećenja, te kako su izbori završili, predlažući oporbi konstruktivnost u radu.
Vijećnici su raspravljali i o sortirnici, koju sa 85% financira Fond za zaštitu okoliša, a 15% Grad Kutina za koju se zadužuje na razini 3,3 mln kn. Sve što bude eventualno izvan troškova također će ići na račun Grada. Vijećnicu Barbaru Mihaljević (SDP) zanimalo je koji je minimum otpada koji buduća sortirnica mora primiti i hoće li Grad Kutina plaćati penale ukoliko do toga ne dođe. Odgovarajući na pitanje Babić je rekao kako je riječ o 4000 tona na godinu, što se odnosi isključivo na papir i plastiku, a penali će se plaćati ako se ne prikupi dovoljna količina otpada te se stoga išlo na dovoz u sortirnicu plastike i papira susjednih jedinica lokalne samouprave kako do toga ne bi došlo.
 

Vijeće je, uz ostalo, usvojilo sufinanciranje izgradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže u južnom dijelu Radićeve ulice i ulice Sokolovac sukladno ugovoru, te prihvatilo izradu piezometara i novih zdenaca u vodocrpilištu Osekovo vrijednu 2 mln kn. Tri jedinice lokalne samouprave: Kutina, Popovača i Velika Ludina, uz Hrvatske vode koje sudjeluju s 1,2 mln kn u ovom će projektu sudjelovati sukladno svojim udjelima u poduzeću Moslavina d.o.o., što za Grad Kutinu iznosi 536.000 kn.
 

Kako je izvijestio pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić, dodijeljena je i koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova na rok od 5 godina tvrtki Mivegra d.o.o. Vijećnica Molnar (SDP) ukazala je na činjenicu da neki dimnjaci nisu pregledani od 2019. godine, a bilo je i potresa, te predložila da neko od trgovačkih društava preuzme ovaj posao. Zaključno, ono što se očekuje od potvrđene koncesije je osiguravanje potrebnog broja djelatnika i kvalitetnija usluga čišćenja dimnjaka koja je nužna na području Grada Kutine.
Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić uz aktualni sat, a sjednice se još uvijek odražavaju u Domu kulture, zbog epidemiološke situacije.