Potpisan ugovor o izgradnji prvog pametnog dječjeg igrališta u Hrvatskoj

Grad Kutina prvi je grad u Hrvatskoj koji je, na tragu proračunskog razdoblja 2021.-2027., i razvoja zelene i digitalne tehnologije, raspisao javni natječaj za razvoj pametnog i digitalnog dječjeg igrališta.
Kroz postupak javne nabave istaknuto je kako Kutina želi inovativno, kreativno i edukativno dječje igralište te je na tom tragu pristigla i ponuda za dječje igralište koje koristi energiju iz obnovljivih izvora energije i kinetičke energije koju stvaraju djeca svojom igrom, a nakon dovršenog postupka nabave spomenuta ponuda odabrana je i kao najadekvatnija. Kao najpovoljniji izvođač za prvo pametno dječje igralište odabrana je tvrtka Park-Life iz Ivanić Grada koja će u vrijednosti 775.000,00  kn s pdv-om izgraditi potpuno drugačije dječje igralište u Kutini. Projekt izgradnje dječjeg vrtića provodi se uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Danas smo potpisali drugi  od ukupno tri ugovora koja ćemo potpisati u sklopu projekta izgradnje dječjeg vrtića u Kutini čija je ukupna vrijednost  22,5 milijuna kuna te ga Grad Kutina većinom financira vlastitim sredstvima. Očekujem kako će gradnja dječjeg vrtića početi krajem ovog mjeseca, eventualno početkom kolovoza. Ovaj ugovor koji smo potpisali za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića je posebno zanimljiv zato što se radi o dječjem igralištu koje spada u tzv. pametna dječja igrališta, na njemu će biti malo drugačije sprave spram onih na uobičajenim igralištima te će ono imati i edukativni karakter. Nadam se da će to dječje igralište kao i cijeli dječji vrtić dodatno obogatiti grad Kutinu s novim sadržajima“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.
Na samu ideju pametnog dječjeg igrališta, osvrnuo se i direktor Park-Life-a Goran Rajčević te nam objasnio što to točno podrazumijeva pametno dječjeg igralište. „Kroz igru i edukaciju želimo stvoriti čisto, pametno, zeleno, digitalno i samoodrživo okruženje u kojem će uživati ne samo djeca već i njihovi roditelji, turisti, slučajni prolaznici i u konačnici cijela lokalna zajednica. Iako pametna i digitalna igrala već postoje, vjerujemo da ćemo ih prvi objediniti u koncept samoodrživog, pametnog i digitalnog dječjeg igrališta. Povezali smo edukaciju, zdrav razvoj djece, obnovljive izvore energije i digitalne mogućnosti kakao bismo motivirali najmlađe na igru na potpuno inovativan i kreativan način. Naša suradnja s Kutinom započela je prije 2 godine kada smo izgradili dječje igralište u Kutinskoj Slatini te mi je drago što smo dobili priliku sudjelovati i u ovom projektu“, rekao je Goran Rajčević, direktor tvrtke Park – Life.
Park-Life je inovativna kompanija koja posluje na cijelom području Republike Hrvatske i među vodećim je proizvođačima opreme za dječja igrališta u Hrvatskoj s velikim potencijalom širenja na tržište Austrije i Švicarske. Uglavnom su specijalizirani za custom made opremu što je vidljivo iz inovativnog dizajna njihovih proizvoda. Te kako su sami rekli, veliko im je zadovoljstvo i izazov sudjelovati u jednom ovako inovativnom projektu za koji vjerujemo da je prvi u Hrvatskoj i da će svakako kao primjer poslužiti ostalim proizvođačima i jedinicama lokalne samouprave u kojem pravcu će se buduća dječja igrališta razvijati.(www.kutina.hr)